środa, 21 maja 2014

Ślimaczki z pianek i galaretki

Zbliżający się Dzień Dziecka może być pretekstem do przygotowania szczególnie pysznych łakoci. Galaretki i pianki typu Marshmallow połączone w kąpieli wodnej, łączą się ze sobą ale nadal tworzą dwie osobne warstwy i kolory. Z tego duetu można wyczarować nie jeden kolorowy deser.



1 galaretka Winary o smaku jagodowym
1 łyżeczka żelatyny
ok 15 pianek Marshmallow

Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i dokładnie rozpuścić. 
Pianki pokroić na jak najmniejsze kawałki, im mniejsze będą tym szybciej nam się rozpuszczą. Gdy galaretka będzie miała ok 50-60 stopni dodać pianki i ubijać mikserem lub trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia pianek. Jeżeli galaretka będzie za gorąca to nie uzyskamy dwóch warstw, gdyż oba produkty połączą nam się w jedną masę.
Gotową galaretkę wylać na prostokątny płaski talerz lub miskę o wymiarach ok 15 x 20 cm i wstawić do lodówki. Aby galaretka lepiej nam się potem odkleiła, talerz należy delikatnie wysmarować masłem.
Galaretka powinna osiąść na dnie a pianka wypłynie na wierz i w takiej postaci zastygną.
Zastygniętą galaretkę wykładamy z talerzyka, a raczej delikatnie odklejamy, zwijamy w rulon i kroimy nożem lub nitką. 


Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

6 komentarzy :

  1. Dziękuję i zapraszam do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ślimaki :)) o tym CUDZIE poniżej nie mówiąc.... :))) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za odwiedziny i miły wpis. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ślimaki wyglądają cudownie, od razy połowa wylądowała by na moim talerzu gdyby było to m możliwe :D

    OdpowiedzUsuń