wtorek, 27 maja 2014

Rolada naleśnikowa z masą ryżową

Szukając inspiracji do przygotowania nietuzinkowego deseru z galaretką, pomyślałam sobie, że musze pójść w kształt nietypowy dla deserów, no i do głowy wpadła mi rolada. Jak pomyślałam tak zrobiłam, jak zrobiłam tak szybo zjadłam, a było pyszne. 







Ciasto naleśnikowe
1 jajko
mąki
kakao
mleka
cukru pudru
1 łyżka masła do smażenia

Masa ryżowa na słodko:
70 g ryżu
1 szklanka mleka
5 pianek marschmalow
1 jajo
1 łyżka masła


1 galaretka Winiary jagodowa
1 galaretka Winiary agrestowa


Galaretki należy przygotować zgodnie z opisem, jednak należy dodać znacznie mniej wody, i tak dla galaretki jagodowej dodajemy 1 szklankę wrzątku, a do agrestowej 1 i 1/3. Galaretki wylewamy na nie duże płaskie naczynia, tak aby po zastygnięciu galaretkę można było pokroić na paski o wymiarach ok 1x1 cm.

Ryż gotować w 1 szklance wody przez 20 minut, następnie odcedzić z nadmiaru wody. Wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy,  masło i gotować kolejne 15 minut wraz z piankami na małym ogniu.
Jajko roztrzepać i dodać do gorącego ryżu, gotować ok 1-2 minut aż się  zetnie i połączy masę. Odstawić do wystygnięcia.

Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć mikserem, na dużej patelni (najlepsza była by kwadratowa) roztopić masło i usmażyć duży cienki naleśnik, uważając aby się nie przypalił.

Gotowy, schłodzony naleśnik przycinamy w kwadrat.
Galaretki kroimy na długie paski.
Masę ryżową rozsmarowujemy na naleśniku i układamy na niej galaretki, zawijamy rulon i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie roladę kroimy w kawałki i ustawiamy pionowo.


2 komentarze :

  1. Fajnie wygląda, tylko powiedz co z piankami? Pozdrawiam Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pianki dodajemy do ryżu. Już uzupełniłam niekompletny opis. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam - również Anka ;-)

      Usuń