czwartek, 17 kwietnia 2014

Jajka marynowane w kurkumie

Jajka marynowane w buraczkach raczej zna większość z nas, jednak aby osiagnąć piękny żółty kolor jajka, marynujemy w kurkumie. Wprawdzie nie przepadam za octowym posmakiem jajek, ale kolor wychodzi piękny, bo jaskrawo żółty. Zastanawiam się czy dodanie octu jest konieczne i jeżeli by tak namoczyć jajka w samej wodzie z kurkumą, czy kolor chwyci równie mocno?. Myślę, że następnym razem spróbuję bez octu.





Na zamarynowanie 3 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupki:

1/2 szklanki octu
1 1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki kurkumy 

Wszyskto razem zagotować, wystudzić i zalać jajka na kilka godzin, chociaż kolor chwyta już po 1 godzine i można wyjąć wcześniej jeżeli nie chcemy aby były "octowe". 









8 komentarzy :

  1. W buraczkach robiłam, ale w kurkumie nie, świetnie wyglądają,
    Zapraszam serdecznie do udziału w Wielkanocnym konkursie http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  2. ale one sa w skorupkach tak ? zapraszam do mnie na zjemto.pl ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, jajka są obrane. dziękuję za zaproszenie

      Usuń
  3. Świetne te kolorki. Jeszcze zielonego brakuje 😊

    OdpowiedzUsuń

  4. Thank you very much for the great article
    Admiral London,

    OdpowiedzUsuń