niedziela, 6 kwietnia 2014

Frytki z topinambura

Już od jakiegoś czasu eksperymentuję z topinamburem i stwierdzam, że to warzywo najlepiej smakuję mi w wersji frytek jak i duszony ma maśle (przepis tutaj). Frytki są lekko słodkawe i smakują inaczej niż ziemniaczane uważam nawet, że są smaczniejsze, chociaż skórka nie zrobi się chrupiąca. Aby zrobić frytki należy topinambury obrać ze skórki, pokroić w słupki i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Frytek z topinambura nie trzeba solić, gdyż mają już swój słodkawy, oryginalny, lekko słonecznikowy smak.


5 komentarzy :

  1. jejku, pierwszy raz słyszę o tym warzywie! muszę zrobić research ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja czekam na mój pierwszy Topinambur ! Tylko musze go odebrać z innego miasta;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No no pierwsze słyszę o takim warzywku :) no widać człowiek uczy się przez całe życie koniecznie muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że frytki z tego mało popularnego warzywa są przepyszne.

      Usuń