niedziela, 13 kwietnia 2014

Coffy jelly

Kostka kawy w galaretce ze śmietanką? Dlaczego nie. Kawowy deser prosto z lodówki, brzmi świetnie i smakuje wybornie.



Potrzebny będzie kwadratowa forma o wymiarach ok. 17x10 cm, z niej wyjedzie około 8 kostek.

Masa kawowa
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold
5 łyżeczek brązowego cukru
5 łyżeczek żelatyny

Masa śmietanowa
1 szklanka kremówki 30%
5 łyżeczek cukru pudru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
5 łyżeczek żelatyny




Przygotować masę kawową:
W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
W 1 szklane wrzątku rozpuścić kawę i cukier brązowy, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, wylać do formy i odstawić do całkowitego stężenia (ok. 4 godzin).

Przygotować masę śmietanową
W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać i dodać wystudzoną żelatynę. Gotową masę wylać na stężoną masę kawową, wstawić do lodówki na kolejne 4 godziny do czasu stężenia.
Gotową galaretkę pokroić w kostkę, można podawać z syropem klonowym.







Przepis na chwilę kawowej przyjemności

8 komentarzy :