czwartek, 13 marca 2014

Zupa porowo - imbirowa

Był czas, że czarną herbatę piła wyłącznie z imbirem, poszłam jednak o krok dalej i imbir (koniecznie świeży, nie w proszku) bardzo lubię dodawać do zup. Ten niepozorny korzeń dodaje głębi i orientalnego posmaku potrawą. Polecam.




2 pory
1 cebula
2 ziemniaki
1 litr bulionu z kury (może być z kostki)
imbir wielkości dużego orzecha włoskiego
2 łyżki masła
kmin rzymski
kolendra
sól
pieprz


Pora pokroić w plasterki a cebulę w kostkę. Masło roztopić i podsmażyć na niej cebulę a po 5 minutach dodać pora i dusić na małym ogniu dalsze 5 - 8 minut.

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w bulionie, dodać pora i cebulę, całość zmiksować na krem.
Dodać przyprawy i imbir starty na papkę. Radzę od razu nie wkładać całości imbiru, gdyż może się okazać, że był wyjątkowo ostry, najlepiej małymi porcjami i próbować jego intensywność.  
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.










2 komentarze :