piątek, 28 marca 2014

Racuchy owsiane z sosem pietruszkowym

Szybkie, zdrowe i apetyczne śniadanie? Kto powiedział, że to niemożliwe. Dobre chęci i organizacja czasu to połowa sukcesu, druga połowa to śniadanie, które dobrze skomponowane z pewnością odwdzięczy się nam udanym dniem. Przygotowanie owsianych racuchów to  zaledwie kilka - kilkanaście  minut. Do tego pyszny i odżywczy sok pomidorowy. Czegóż chcieć więcej.














Na ok 3-4 porcje
1,5  szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni
2-3 łyżki mąki
2 jajka 
250 - 300 ml mleka
szczypta soli

olej do smażenia


sos:
200 ml gęstego jogurtu
natka pietruszki




Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto  było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni. 
Rozgrzać olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki  i smażyć z obu stron na złoty kolor.
W czasie smażenia, poszatkować natkę pietruszki, dodać do jogurtu i wymieszać.
Ciepłe racuchy podawać z sosem pietruszkowym wraz ze szklaną soku pomidorowego Tymbark.





Przepis bierze udział w konkursie Śniadanie TYMBARK








Śniadanie TYMBARK

1 komentarz :