Szybkie, zdrowe i apetyczne śniadanie? Kto powiedział, że to niemożliwe. Dobre chęci i organizacja czasu to połowa sukcesu, druga połowa to śniadanie, które dobrze skomponowane z pewnością odwdzięczy się nam udanym dniem. Przygotowanie owsianych racuchów to zaledwie kilka - kilkanaście minut. Do tego pyszny i odżywczy sok pomidorowy. Czegóż chcieć więcej.
Na ok 3-4 porcje
1,5 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni
2-3 łyżki mąki
2 jajka
250 - 300 ml mleka
szczypta soli
2 jajka
250 - 300 ml mleka
szczypta soli
olej do smażenia
sos:
200 ml gęstego jogurtu
natka pietruszki
sos:
200 ml gęstego jogurtu
natka pietruszki
Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni.
Rozgrzać olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
W czasie smażenia, poszatkować natkę pietruszki, dodać do jogurtu i wymieszać.
Ciepłe racuchy podawać z sosem pietruszkowym wraz ze szklaną soku pomidorowego Tymbark.
Rozgrzać olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
W czasie smażenia, poszatkować natkę pietruszki, dodać do jogurtu i wymieszać.
Ciepłe racuchy podawać z sosem pietruszkowym wraz ze szklaną soku pomidorowego Tymbark.
Przepis bierze udział w konkursie Śniadanie TYMBARK
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń