wtorek, 11 marca 2014

Sałatka "Zielono mi"

Wiosna to zieleń, więc proponuję zieloną sałatkę. Na nowalijki jeszcze trochę musimy poczekać, a ta sałatkowa zieleń jest na ten czas powszechnie dostępna.













1 mały brokuł
3 łodygi selera naciowego
1 długi zielony ogórek
1 puszka groszku
1 por

sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
pieprz

Brokuł podzielić na malutkie różyczki i obgotować w osolonej wodzie ok. 2 minut (nie rozgotować).
Łodygi selera pokroić na małe kawałki, ogórka w kostkę.
Groszek odcedzić i przelać zimną wodą na sicie, odcedzić.
Pora pokroić w paski.
Z podanych składników przygotować sos.
Na dnie naczynia ułożyć połowę brokułu, następnie połowę selera, ogórka, groszku i pora, polać sosem. Następnie druga warstwa z tych samych składników, jednak brokuł i por niech będzie na wierzchu (dla celów estetyczno-dekoracyjnych sałatki).





3 komentarze :