wtorek, 25 marca 2014

Makaron z topinamburem, gruszką i gorgonzolą

Topinambur to moje ostatnio odkryte warzywo, a że w internecie przepisów jak na lekarstwo, dlatego eksperymentuje na różne sposoby tworząc takie oto dania. Topinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy.






Na dwie porcje:
200 g makaronu Fusilli Malma

Sos topinamburowo - gruszkowy:
2 korzenie topinambura
3/4 szklanki śmietany 30%
80 g sera gorgonzola
1 gruszka
2 łyżki masła
sól, pieprz

pesto ziołowo-słonecznikowe:
natka pietruszki
kilka gałązek kolendry i bazylii
4-5 łyżek oleju słonecznikowego
garść nasion słonecznika 

dodatkowo:
garść orzechów nerkowca


Topinambura obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zmiksować na gładko.
Gruszkę pokroić w kostkę i udusić do miękkości na maśle, następnie dodać ser gorgonzola i topinambur, zalać śmietaną i delikatnie podgrzewać do zgęstnienia sosu.
Nasiona słonecznika zmielić lub pokroić nożem na drobno.
Zioła utrzeć z olejem słonecznikowym, dodać posiekane ziarna słonecznika.
Makaron ugotować a la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i wymieszać z pesto ziołowo - słonecznikowy. 
Podać z sosem topinamburowo - gruszkowym i posypać orzechami nerkowca.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz