czwartek, 27 lutego 2014

Szaszłyki z brukselki

Kolejna odsłona brukselki. Dobrze przygotowana, potrafi zaskoczyć swym nielubianym smakiem.























na 20 mini szaszłyków
brukselka - 20 dużych kulek
szynka, boczek lub inna wędlina- 20 kawałków
pomidorki koktajlowe - 10 szt.  
kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania

sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, oliwa, 3 ząbki czosnku, bułka tarta.


Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia.
Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor.
Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.



4 komentarze :