czwartek, 21 listopada 2013

184. Ciasteczkowiec

Bardzo lubię ciasta na bazie ciastek typu pepitki. Gdy nie mam czasu na upieczenie biszkoptu, a ciastka te są pod ręką, odrobiną pomysłowości można z nich wyczarować smaczne ciasto. Idealną foremką do tego typu słodkości jest foremka z regulowanymi bokami, można ją dopasować do wielkości ułożonych ciastek.
 
Składniki na wielkość foremki, gdzie na dno wchodzi ok 20 dużych ciastek:
60 ciastek petitek
1/2 litra kremówki
2 tubki mleka skondensowanego waniliowego
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki syropu klonowego




 
20 ciastek rozłożyć na blasze.
4 łyżeczki (płaskie) żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Dokładnie rozmieszać i lekko wystudzić. Do ubitej kremówki dodać mleko i żelatynę wymieszać i połowę kremu wylać na ciastka. Wyrównać i wyłożyć kolejną warstwę ciastek, na to wylać drugą połowę kremu i trzecia warstwę ciastek. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie wrzątku, rozmieszać dokładnie i dodać do syropu klonowego. Tężejący syrop wylać na ciastka, można posypać jakąś posypką. Przechowywać w lodówce.


3 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. niestety posypkę kupiłam aż w Rumunii, duża paczuszka kosztowała tylko 1 zł, już żałuję, że nie kupiłam więcej ;-(((

      Usuń