piątek, 11 października 2013

167. Ananasek pod pepitką

Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Masa
1 słoik dżemu ananasowego
2 galaretki o smaku ananasowym 
350 g kremówki 





2 paczki ciastek pepitek
cukier puder do lukru
1 1/2 szklanka soku z ananasa

Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym końcu przesianą mąkę, proszek i olej. Delikatnie mieszamy wylewamy na małą blaszkę, pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.

Gotowy i wystudzony biszkopt zwilżamy sokiem z ananasa, pozostawiając ok 3 łyżek do lukru.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, dokładnie mieszamy  i pozostawiamy do schłodzenia.
Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt.
Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta. 

4 komentarze :

  1. równiuśkie te masy :)) a to bardzo duży plus wizualny

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatny i kremowy, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń