wtorek, 24 września 2013

164. Śledzie w zalewie miodowo-musztardowej

Uwielbiam śledzie,  podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników.
400g filetów śledziowych a'la matjas
2 cebule
2-3 kiszone ogórki
1-2 pomidory
3 łyżki musztardy
2 łyżeczki miodu
5 łyżek oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Śledzie moczymy aby pozbyć się soli. Następnie kroimy je w kawałki grubości około 1cm.


Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plasterki a pomidora w półplasterki. Musztardę mieszamy z miodem i olejem, dodajemy śledzie i warzywa, mieszamy.  Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
UWAGA: Panie, które stosują w kosmetyce oleje do pielęgnacji cery, zachęcam do wypróbowania oleju słonecznikowego. Ja do tej pory stosowałam jojoba, rycynowy i z oliwek, były dobre aczkolwiek ciężko się wchłaniały. Olej słonecznikowy jest inny, delikatnie nawilża i w miarę szybko (jak na olej) wchłania się w cerę.
Ja mój olej słonecznikowy tłoczony na zimno mam z Firmy Zielony Nurt - gorąco Wam go polecam!

2 komentarze :

  1. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie smaków, taki śledzik musi być pyszny :))

    OdpowiedzUsuń