niedziela, 15 września 2013

170. Ryżusie w wafelku

Przyznacie, że ryż preparowany lekko powiewa nudnym smakiem, ale odpowiednia oprawa daje zdumiewające efekty!!!

Na 2 porcje:
1 tubka zagęszczonego mleka słodzonego o smaku waniliowym SM Gostyń
1/3 kostki masła
3/4 szklanki ryżu preparowanego
3/4 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, suszone morele)
1 łyżka kakao
2 ciastka typu markizy
2 wafelki od lodów
3 kostki czekolady





Wafelki obcinamy i za pomocą roztopionej czekolady "przyklejamy" do ciastek.
Ryż suszymy na małym ogniu na suchej patelni przez ok 20 minut, mieszając od czas do czasu, aby stał się bardziej chrupiący. Masło roztapiamy z mlekiem i kakao, dodajemy bakalie i ryż (kilkanaście ziarenek ryżu pozostawiamy). Masę pozostawiamy w lodówce do schłodzenia, następnie wkładamy do wafelków i posypujemy pozostałym ryżem.

Uwagi: można sobie podarować dodanie masła, ale wtedy masa będzie bardzo słodka, mnie chodziło o to, aby ująć troszkę tej słodyczy.

6 komentarzy :