sobota, 7 września 2013

166. Czarna rzodkiew w sosie curry

Czarna rzodkiew to bomba witaminowa. Z uwagi na jej ostry smak, proponuję podać ją w sosie curry, który złagodzi  jej ostrość. Rzodkiew wystarczy zetrzeć na tarce. Sos curry przygotowujemy z 2 łyżek majonezu i 2 łyżek jogurtu, dodajemy pieprz i curry. Taką surówkę podaję do obiadu lub zjadam z pieczywem.

3 komentarze :

  1. bardzo intrygujący przepis, nie jadłam nigdy czarnej rzodkwi, ba, nawet nie słyszałam o niej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czarną rzodkiew z powodzeniem można kupić na straganach lub bazarkach, w sklepach raczej rzadko spotykana. Wygląda jak buraczek tylko ma czarną skórkę i biały środek. Smakuje jak bardzo ostra rzodkiewka. No i co najważniejsze można z powodzeniem przechowywać ją zimą.

    OdpowiedzUsuń
  3. czegoś takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń