wtorek, 13 sierpnia 2013

149. Ciasto kajmakowo - budyniowe


Miło mi poinformować, że ciasto to zajęło pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez GS Gostyń "Wanilii smak..."

Jest to krewniak 3Bita, jednak trochę się różnią, przede wszystkim to ciasto można przygotować w bardzo krótkim czasie, no i to połączenie słodkiego ciasta z solonymi orzeszkami - pycha.


 1 puszka kajmaku waniliowego
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 szklanki mleka
0,5 litra kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych
2 duże paczki ciastek typu pepitki lub be-be


Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak cukru.
Do ugotowanej, gorącej masy dodajemy kajmak pozostawiając 2 łyżki,
które będą potrzebne do polania wierzchu ciasta.
Na blasze układamy jedną warstwę ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Masę wylewamy na ciasto i posypujemy orzeszkami.
Pozostałą część masy kajmakowej wkładamy do małego woreczka w którym należy zrobić małą dziurkę i wyciskamy masę na ciasto tworząc tzw. esy-floresy.
Ciasto schładzamy w lodówce.

4 komentarze :

  1. miałam sie odchudzać a Twój wpis przypomniał mi o puszcze kajmaku w szafce! no i jak teraz mam się nie rzucić na takie ciacho?? litości, bo w życiu nie zacznę tej diety!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kończy się lato... nie warto się już odchudzać, lepiej umilić sobie czas słodkim co nieco ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, jakie kuszące ciasto! rzeczywiście, bardzo podobne do 3bit, ale to nie wadzi :] i tak kusi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i proponuję skusić się na to ciasto ;-)

    OdpowiedzUsuń