piątek, 19 lipca 2013

129. Ogórki po meksykańsku - zaprawa na zimę

Ta zaprawa ogórkowa jest mało pracochłonna, nie trzeba jej pasteryzować, a co najważniejsze ogórki są przepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało na meksykańskie klimaty o bardzo wyrazistym smaku.
2,5 kg małych ogórków
4 łyżki soli
1 - 2 główki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
zalewa: 
8 łyżek oleju rzepakowego
1 i 3/4 szklanki octu 10%
1/2 kg cukru
Ogórki pokroić wzdłuż na 4-8 części (w zależności od ich wielkości), posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok a ogórki posypać papryką i zmiażdżonym czosnkiem.

Składniki na zalewę zagotować i zalać ogórki. Wymieszać i pozostawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włożyć ogórki do słoików i zalać zalewą. Dokładnie zamknąć i odstawić. Nie trzeba pasteryzować. 

Wspaniały przysmak na zimę, szczególnie jako przegryzka do wódeczki ;-)

1 komentarz :

  1. uwielbiam tak przyrządzone ogórki - są przepyszne!!!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń