wtorek, 28 maja 2013

113. Szczupak faszerowany


szczupak ok. 1,5 kg
włoszczyzna
2 cebule
3 jajka
2 małe czerstwe bułki
200 ml mleka do namoczenia
2 łyżki masła
liść laurowy ok. 3 szt, sól, pieprz, ziele angielskie,

przyprawa do ryb

dodatkowo:
żelatyna spożywcza na 1 litr wody
 





Szczupaka sprawiam tzn. odcinam płetwy, ogon, głowę,myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest tak mocna, że trudno ją uszkodzić, aczkolwiek nie jest to łatwa czynność. Z mięsa wybrać ości i kręgosłup.
Z włoszczyzny gotujemy wywar, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, głowę oraz kręgosłup szczupaka.

Mięso szczupaka zmielić w maszynce, dodać przyprawy, jajka, namoczona bułkę, cebulkę podsmażoną na oliwie.
Czysty lniany ręcznik rozłożyć na stole a na nim ułożyć skórę ryby, nałożyć mięso formując walec. Skóra ryby nie musi się stykać na końcach. Ciasno zawinąć w ręcznik i gotować w wywarze przez 50 minut.Taki rulon najlepiej gotować w brytfannie. 

Zimną rybę kroimy w plastry, dekorujemy i zalewamy galaretą.





!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz