wtorek, 28 maja 2013

114. MAGGI-czne muszelki

Na 10 muszelek:
1 szklanka płatków owsianych
1 jajko
2 duże cebule,
natka pietruszki
2 łyżki masła
przyprawa Maggi
sól, pieprz

Płatki owsiane zalać gorącą wodą z 2-3 łyżkami Maggi, odstawić na 10-15 minut.
Cebulę przekroić na pół i wyjąć jej środkowe warstwy, pozostałe, te większe podgotować w osolonej wodzie ok 5 minut, następnie wyjąć z wrzątku, przestudzić i rozwarstwić łuski cebuli. Środkowe warstwy cebuli pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor na maśle.

 
Płatki owsiane przełożyć do sita do ich całkowitego odsączenia z nadmiaru wody. Do odcedzonych płatków dodać jajko, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i sporo Maggi. 
Gotowym nadzieniem faszerować łuski cebuli, kształtując podłużne muszelki. Gotowe zapiec w 170 stopniach ok. 20-30 minut, do lekkiego zarumienienia muszelek.








2 komentarze :