czwartek, 23 maja 2013

109. Ryby w cieście z zalewy

1 kg filetów mintaja lub innej ryby

Ciasto:
1 szklanka mąki
1 jajko
1/2 szklanki wody
3-4 łyżki maggi

Zalewa 
3 duże cebule
5 dużych ogórków konserwowych
1 średni słoik papryki konserwowej
2 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
3 łyżki octu
1 łyżeczka soli


sól, pieprz, olej do smażenia
  
Rybne filety pokroić w nieduże kawałki, posolić i popieprzyć, odstawić na 1-2 godziny.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki.

Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Upieczone ryby układać na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotować zalewę: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka.dodać wodę,olej, cukier, ocet i sól. Całość zagotować. Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą. Danie najlepsze jest na 2-3 dzień.

























1 komentarz :