czwartek, 9 maja 2013

102. Babka łaciata

5 jajek
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
kakao
2 łyżeczki proszku.


Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olej i wodę. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Ciasto kłaść do foremki łyżkami na przemiennie, tak aby powstały łaty. Piec 40 minut w 170 stopniach.

7 komentarzy :

  1. Z tymi łatami wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest świetne! Wilgotne i puszyste w jednym, po prostu pychotka! Polecam przepis i gratulację dla autora:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic tak nie cieszy, jak zadowolenie internautów. Dziękuję za miłe słowa i pysznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak duzej tortownicy Pani uzywa? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja tortownica ma 28 cm. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. po prostu pycha cudeńko

    OdpowiedzUsuń