środa, 24 kwietnia 2013

92. Tort bezowy z brzoskwiniami na I Komunie Św.

3 bezowe okrągłe blaty
2 puszki brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
1 litr kremówki
1 łyżka żelatyny
1 szklanka wiórek kokosowych
ozdobne cukiernicze koraliki


Dwie galaretki przygotować w 2 szklankach wody. Brzoskwinie odcedzić. Odłożyć większe kawałki do dekoracji. Pozostałe pokroić w drobną kosteczkę. Kremówkę ubić. Odłożyć ok. 2 szklanek do dekoracji. Pozostałą ubitą śmietanę wymieszać z brzoskwiniami i tężejąca galaretką. Szybko przełożyć masą blaty bezowe. Żelatynę rozpuścić w ok. ¼ szklanki gorącej wody. Zimną i tężejącą wymieszać z odłożoną kremówką. Posmarować nią tort, udekorować brzoskwiniami, a boki obsypać wiórkami kokosowymi. Na brzoskwinie można jeszcze ewentualnie wylać cienką warstwą galaretkę brzoskwiniową. 

2 komentarze :