czwartek, 11 kwietnia 2013

88. Babka waniliowa GOTOWANA

6 jajek
1 kostka margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek waniliowy (cały)


Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Do margaryny naprzemiennie dodawać białka i mąkę. Dokładnie wymieszać i wylać do formy. Formę włożyć do wrzącej wody w garnku i gotować przez 60 minut na słabym ogniu. Formę należy przykryć czymś ciężkim aby się nie przechyliła. Gotową babkę polać polewą czekoladową.

1 komentarz :

  1. Nie jadłam jeszcze gotowanej babki..dziękuję za udział w akcji..poproszę chociaż o link do akcji..

    OdpowiedzUsuń