niedziela, 3 marca 2013

70. Słodka zupa rybna z rodzynkami

4 głowy karpia
1 marchew,  1/4 selera,

1  pietruszka, 1/2 pora,
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
sok z cytryny
cukier, sól, pieprz
100 g rodzynek,

Czyste głowy karpia i włoszczyznę  włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość zależy od indywidualnych upodobań) i pieprz. Zupę zaciągamy mąką i śmietaną. Na końcu do smaku dodajemy sok z cytryny. Podajemy z rodzynkami, można też przed podaniem posypać kolorowymi ziołami.

2 komentarze :

  1. zjedzenie tego byłoby dla mnie wyzywaniem , słyszałam o tym przepisie na zupę rybną ale nie jadłam. Połączenie smaków wydaje mi się zbyt dziwne, o ile mięso na słodko jest smaczne a tyle ryba brzmi dla mnie groźnie:) Czy rzeczywiście tak jest czy ja robię się zbyt sceptyczna?;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy kiedyś usłyszałam o śledziach w miodzie, to pomyślałam o najgorszym zestawieniu kulinarnym jakie można było wymyślić, teraz przepadam za właśnie tak przygotowanymi śledziami. Podobnie jest z tą zupą. Dla mniej odważnych proponuję pół łyżeczki cukry lecz rodzynki obowiązkowo muszą być. Pozdrawiam smacznie ;-)

      Usuń