sobota, 2 marca 2013

69. Zupa cebulowa na boczku z czosnkowymi grzankami

4 duże cebule
1 l. bulionu z kostki lub prawdziwego
ok. 200 g boczku
0,5 szklanki śmietany
2 łyżeczki mąki do zaciągnięcia zupy
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 lekko czerstwe bułki
Olej kujawski  o smaku czosnkowym

Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć  na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i dalej smażyć do częściowego roztopienia boczku.
Do gorącego bulionu dodać cebulę z boczkiem, gotować ok. 15 minut na małym ogniu, następnie zaciągnąć mąką i śmietaną.
Bułkę pokroić w kostkę, wymieszać z olejem czosnkowym i smażyć a maśle do zarumienienia grzanek. Podawać z zupą.

1 komentarz :