poniedziałek, 25 marca 2013

83. Owoce zapiekane w kisielu pod kruszonką

Na 6 miseczek:
ok 1 kg mrożonych owoców
1 opakowanie kisielu o smaku owocu, którego mam najwięcej z mieszance
cukier do smaku

kruszonka:
1/2 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki + 1 łyżka
2 opakowania cukru waniliowego

orzechy, rodzynki


Owoce wrzucić do garnka i podgrzewać do ich rozmrożenia. Kisiel rozpuścić w 1/2 szklance wody, dodać do owoców. Sprawdzić słodkość i ewentualnie dosłodzić. Wyrobić kruszonkę. Owoce przełożyć do żaroodpornych miseczek posypać orzechami i rodzynkami, na to wysypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika i piec ok pół godziny w 170 stopniach do zarumienienia się kruszonki. Podawać na ciepło.

1 komentarz :