sobota, 16 marca 2013

79. Jajeczne baranki z chrzanem

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego czas pomyśleć o tym, co znajdzie się na naszych stołach. Może poniższe baranki?


4 jajka ugotowane na twardo
1 opakowanie serka chrzanowego  np. Tartare
1 łyżka majonezu
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz


Jajka obrać i odciąć 4 końcówki na głowy baranków. Żółtka wyjąć a białka zetrzeć na tarce. Żółtka wymieszać z serkiem, majonezem i chrzanem, przyprawić do smaku i uformować 4 kopczyki, które należy obłożyć wiórkami z białka. Przyłożyć główki z białek jajek. Oczy zrobić z ziela angielskiego a uszy z listków buszpanu.

5 komentarzy :

  1. Ale świetny pomysł! Śliczne te baranki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładne:) dzieci miałyby radochę z takich jajek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak świetnie wyglądają! Na pewno zrobią wrażenie na gościach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tak teraz patrzę na te moje baranki, to bardziej przypominają mi ... myszki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takiej ślicznej postaci można wcisnąć dzieciom warzywka! ;)

    OdpowiedzUsuń