czwartek, 28 lutego 2013

66. Pasztet z surimi

kasza gryczana – 3/4 szkl.
płatki owsiane  1/2 szkl.
fasola biała - 1 szkl.
jajka - 4 sztuki
seler – 1/2 szt.
marchew - 2 szt.
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - 1 pęczek
czosnek – 5 ząbków
2 kostki rosołowe
paluszki surmi – 1 opakowanie
majeranek, sól, pieprz, Vegeta
Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie z kostkami rosołowymi, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych oczkach, udusić do miękkości. Wszystkie składniki pasztetu wymieszać razem na jednolitą masę i doprawić do smaku. Przełożyć masę do przygotowanej formy, na przemiennie z pałeczkami surmi  i piec 1 godzine w temperaturze 170 stopni.



2 komentarze :

  1. świetny pomysł:) za sam wygląd dałabym się nim przekupić tak apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda w przekroju ten pasztet :)

    OdpowiedzUsuń