sobota, 12 stycznia 2013

37. Ciasto pijany kokos

Przepis na ciasto pochodzi z serwisu Mojeciasto.pl. Miłośnikom kokosu na pewno będzie smakował, krem jest naprawdę wyjątkowy.

 Ciasto:
1 kostka margaryny
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenie
4 żółtka
300 g dżemu z czarnej pożeczki

krem
1 kostka margaryny
1 szklanka kaszki manny
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
1 szklanka czystej wódki


Do miski wsypać wiórki, kaszkę, cukier i wlać wódkę, wymieszać i zostawić na noc.Następnego dnia masę włożyć na sito, aby ewentualny alkohol odcedzić. Alkohol ten smakuje jak likier kokosowy i można go wypić ;-) Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce masy.
Składniki na ciasto mieszamy, szybko ugniatamy i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim dwie identyczne foremki, posmarować dżemem i piec przez 15-20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto wystygnie przełożyć kremem i wstawić do lodówki. Najlepiej podawać następnego dnia.

3 komentarze :