wtorek, 1 stycznia 2013

27. Galantyna z kurczaka z sosem tatarskim

Galantyna:
4 piersi z kurczaka
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
1 szklanka mleka

Sos tatarski:
3 jajka ugotowane na twardo
3-4 ogórki korniszony
1 słoik grzybków z octu
1 szalotka
3-4 łyżki majonezu
1 opakowanie żelatyny z przyprawami

Mięso zmielić, bułkę namoczyć w mleku, odsączyć i dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem i przyprawami. Uformować długi wałek i zawinąć w folię do 


pieczenia, końce foli związać sznurkiem, zrobić kilka dziurek  Całość piec w piekarniku w 160 stopniach przez 1 godzinę.
Jajko, grzybki, ogórki i szalotkę pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, przyprawić.
Gdy rolada wystygnie, należy ją pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Na każdy plaster włożyć gęsty sos tatarski. Całość zalać tężejącą żelatyną. 

3 komentarze :

  1. Wygląda super, wypróbuję w święta lub sylwestra.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam na Boże Narodzenie, rodzinka zachwycona:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i smacznie pozdrawiam.

      Usuń