sobota, 26 stycznia 2013

43. Drożdżowy puch

Przedstawiam przepis na drożdżowe ciasto, które robi się bardzo szybko i prosto, dodatkowym atutem ciasta jest to, iż jest niezwykle puszyste, no i zawsze się udaje! Podane proporcje są na bardzo dużą blachę, taką, jaka jest w komplecie w każdym piekarniku.
Ciasto:
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka ciepłego mleka
600 dag mąki
Kruszonka:
1/2 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny/masła
1 1/3 szklanki mąki
2 opakownaia cukru waniliowego
Dowolne owoce


Drożdże rozpuścić w mleku, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 1-1,5 godziny do 


wyrośnięcia, potem ciasto wyłożyć na blachę i znowu pozostawić do wyrośnięcia, ok 40 minut. Wyrobić kruszonkę. Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wiem jak inne piekarniki, ale ja ciasto drożdżowe zawszę piekę tylko na górnej grzałce, dolną wyłączam gdyż ciasto zbyt mocno się spieka od dołu. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz