piątek, 21 grudnia 2012

15. Zielony tort warzywny

Taki torcik w okresie zimowym, jak najbardziej można przygotować z mrożonek, jednak najlepiej smakuje wiosną, gdy możemy dodać świeże warzywa.

marchew - 2 sztuki 
szpinak świeży lub mrożony - 0.2 kg
kalarepa 1 sztuka
brokuły mały 1 sztuka
kukurydza konserwowa  1/2 puszki
groszek zielony - 1 szklanka
fasolka szparagowa 0.2 kg.
por 1/2 sztuki
kalafior ½ sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
żelatyna 70 g.
kostka rosołowa 2 sztuki

Wszystkie warzywa ugotować, ale nie rozgotować. Gdy wystygną pokroić w kostkę lub w przypadku brokułu i kalafioru podzielić na większe różyczki. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i zmielić. 2 szklanki wody zagotować razem z kostkami rosołowymi. Do wrzątku dodać żelatynę (nie gotować) i dokładnie wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Do wywaru dodać wszystkie warzywne składniki wraz z kukurydzą i natką pietruszki, ewentualnie posolić i popieprzyć, wlać do formy. Przechowywać w lodówce.

3 komentarze :

  1. Nigdy żelatyna i kostka rosołowa nie będzie wegetariańska, więc nie wiem co ten przepis robi w wegetariańskim dziale.
    Oczywiście super pomysł i go wypróbuje, ale z agarem i wywarem warzywnym, by na prawde było wegetariańskie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam wegetarian, którzy nie jedzą mięsa i na tym koniec, nie wnikają szczegółowo w zawartość żelatyny itp. produktów, i to właśnie dla nich jest moja zakładka "wegetariańskie", A jeżeli ktoś zechcę zmodyfikować mój mało wegetariański przepis, to bardzo mnie to ucieszy. Smacznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepisz, na pewno kiedyś taki zrobię :) pięknie wyszedł

    OdpowiedzUsuń