czwartek, 6 grudnia 2012

2. Pasztet gryczany z sosem


Pasztet ten jest moją autorską modyfikacją wielu przepisów. Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem.
kasza gryczna 3/4 szklanki
płatki owsiane  1/2 szklanki
fasola biała  1 szklanka
jajka 4 sztuki
seler 1/2 sztuki
marchew 2 małe lub 1 duża
cebula  2 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 4 ząbki
majeranek, sól, pieprz
oliwa 3 łyżki
sos
jogurt grecki lub bałkański 400 gramów, 1 pęczek rzodkiewki, 1 mały ogórek zielony, szczypiorek


Sposób przygotowania
Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody.
Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych oczkach, udusić do miękkości.
Wszystkie składniki pasztetu wymieszać razem na jednolitą masę i doprawić do smaku. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni.
Przygotować sos wiosenny tzn. pokroić rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek. Wymieszać z jogurtem (musi być bardzo gęsty) i doprawić solą i pieprzem.
Gdy pasztet całkowicie wystygnie można go kroić w plastry i podawać razem z chlebem, na wierzch nakładać sos. Pycha ;-)

2 komentarze :

  1. czy jajka surowe czy na twardo? bardzo proszę o odpowiedź bo jestem w kropce :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka oczywiście surowe, one po upieczeniu zwiążą masę. Smacznie pozdrawiam.

      Usuń