niedziela, 16 grudnia 2012

12. Mufinki kurczakowe z chipsową posypką


2 piersi z kurczaka
Farsz: cebula, papryka, pieczarki, kukurydza konserwowa
Ketchup ½ szklanki
Chipsy drobno pokruszone  - ½ szklanka
Żółty ser w plastrach

Piersi rozciąć i bardzo cienko rozbić,  przyprawić. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażyć, dodać kukurydzę i ketchup. Blaszaną formę do pieczenia mufinek wysmarować tłuszczem i wyłożyć plastrami mięsa. Do środka włożyć farsz, oczywiści można go bardziej urozmaicić, można dodać fasolkę konserwową, groszek itd. Mięsem,  które będzie wystawać poza foremkę, należy zamknąć mufinkę. Całość pieczemy ok. 25 minut w 140 stopniach. Po tym czasie na każda mufinkę nakładamy ser i posypujemy chipsami. Zapiekamy jeszcze 5 minut. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz