wtorek, 11 grudnia 2012

11. Cebulowe muszelki


Cebulowe muszelki to trochę mniej tradycyjny sposób na faszerowaną cebulę.

4 duże cebule,
Sos boloński (gęsty)
bakłażan -1 szt.
Cebule obrać i przekroić na pół. Wyjąć 2-3 środkowe warstwy cebuli, zostawiając te największe. Duże połówki gotować w osolonej wodzie ok 10 minut, aż warstwy zaczną się oddzielać. Ugotowaną i schłodzoną cebulę rozdzielić na warstwy. Na każdy płatek - muszelkę cebuli wyłożyć gęsty sos boloński i uformować muszelkę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć w niej muszelki cebulowe. Posypać bułką tartą. Na koniec dodać kilka płatków masła. Zapiekać ok. 20 min w 170 stopniach. Podawać ciepłe jako przekąskę z grillowanym bakłażanem.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz