Takie roladki z chleba tostowego możemy przygotować na piknik, jak i na różnego rodzaju imprezy. Zawartość takich roladek zależy od fantazji nas samych, jak i zawartości lodówki. Tak więc podstawowy składnik to chleb tostowy. Odkrawamy skórkę, wałkujemy na cienko, smarujemy masłem, układamy plastry szynki, sera, smarujemy dowolnymi pastami, układamy warzywa pokrojone w długie słupki (ogórek, rzodkiewkę, paprykę itp). Roladki zawijamy ciasno w folię spożywczą i przynajmniej na 2 godziny wkładamy do lodówki. Przed podaniem rozwijamy z foli, gwarantuje, że będą się dobrze trzymać.
sobota, 29 grudnia 2012
23. Ryby po japońsku
Ryba po japońsku, to moje ulubiona forma przygotowania ryby.
Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała.
Panierka, czyli ciasto naleśnikowe do obtaczania:1 szklanka
mąki, 1 jajko, ½ szklanki wody, 1 łyżka vegety. Ryby obtoczyć w cieście i usmażyć
na oleju
3 duże cebule, 5
dużych ogórków konserwowych, 1 średni słoik papryki konserwowej
- wszystko to pokroić w kostkę, dodać 2 szklanki wody, ¼ szklanki
oleju, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu, 1 mały przecier
pomidorowy. Całość zagotować.
Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą.
piątek, 28 grudnia 2012
Jemiołuszki z grzankami
Ptak wielkości szpaka bywa w Polsce gościem zimowym.
Wykorzystując obecność sójki, przylatuje na jej spotkanie. Na Syberii tęskno
wyglądali za jemiołuszką polscy zesłańcy. Pod koniec lata stada tych ptaków
odlatywały, znad syberyjskich bezkresów, kierując się na zimowiska do Polski.
(więcej w Czytadle)
(więcej w Czytadle)
środa, 26 grudnia 2012
22. Śledzie w ziołach prowansalskich
1/2 kg śledzie matiasy
2 szt cebuli
zioła prowansalskie
olej
papryka konserwowa
papryka konserwowa
Śledzie moczymy w wodzie przez ok 2 godziny. Wyjmujemy,
kroimy na kawałki grubości ok. 3
cm . W misce mieszamy śledzie z cebulką pokrojoną w kostkę oraz papryką i posypujemy obficie ziołami, polewamy olejem i odstawiamy na ok. 2 dni do
lodówki.
21. Keks napakowany bakaliami
Keks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać
go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu.
100 ml rumu
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rodzynki zalać rumem, najlepiej dzień wcześniej. Masło
utrzeć, dodając powoli cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem
oraz wszystkie bakalie oraz rum, którego nie wpiły rodzynki. Na samym końcu
dodać ubite białka na sztywno. Ciasto przełożyć do długiej foremki i piec przez
45 minut w 170 stopniach. Ciasto po upieczeniu będzie suche, ale po 2-3 dniach
naprawdę nabiera wilgoci i jest pyszne.
wtorek, 25 grudnia 2012
20. Śledzie w słodkiej glazurze
Być może śledzie na słodko brzmią abstrakcyjnie, ale kto nie
spróbuje, nie będzie widział, że śledzie najlepsze są właśnie na słodko.
Śledzie typu matias wymoczyć i pokroić w kostkę (ok. 5
płatów). 2 cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie dodać do tego 2
łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki miodu, ½ szklankę
rodzynek, ½ szklankę żurawiny. Wszystkie składniki wymieszać ze śledziami i odstawić
do następnego dnia.
19. Makowiec z jabłkiem
Dodane jabłko do makowca sprawia, iż ciasto jest bardzo
wilgotne. Kruche ciasto na spodzie jest bardzo cienkie i nie przypali nam się,
podczas długiego pobytu w piekarniku, gdyż ma mało cukru. Cisto zawsze się
udaje!
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
½ kostki margaryny
1 łyżeczka cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
1 puszka masy makowej słodkiej
6 białek
4 żółtka
10 dag margaryny
4 łyżki mąki
1 duże jabłko
Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa
18. 3 bit z ajerkoniakiem
Ciasta pepitki (bebe) – ok. 70-80 ciastek (zależy od
wielkości ciastek)
Masa kajmakowa
3 szklanki mleka
2 szklanki cukru
3 łyżki masła
Masa budyniowa
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mączki ziemniaczanej
sobota, 22 grudnia 2012
17. Galantynki z musem z szynki
Na ok 12 porcji:
Górna warstwa:
1
gotowana marchewka
½
puszki groszku
½
puszki kukurydzy
2
jajka ugotowane na twardo
2
szklanki gotowego wywaru z żelatyną
Dolna warstwa:
35 dag szynki gotowanej
1
szklanka kremówki
1 szalotka
1 łyżka żelatyny, sól, pieprz
Marchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść. Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru z żelatyną. Wylać do foremek do ½ ich wysokości (mogą to być sylikonowe foremki do pieczenia mufinek). Wstawić do lodówki do stężenia.
Marchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść. Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru z żelatyną. Wylać do foremek do ½ ich wysokości (mogą to być sylikonowe foremki do pieczenia mufinek). Wstawić do lodówki do stężenia.
Szalotkę drobno posiekać. Szynkę zmiksować z
śmietaną na gładki mus. Dodać szalotkę, doprawić solą, pieprzem. Żelatynę
rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, gdy przestygnie dodać do musu. Mus wylać do
foremek z warzywami i wstawić do lodówki. Z foremek wyjąć najlepiej następnego dnia.
.
16. Jabłko pieczone – gdy wpadną nieoczekiwani goście!
Gdy w domu brak ciasta, a do drzwi zapuka nieoczekiwany gość,
pieczone jabłka mogą okazać się jednym, szybkim rozwiązaniem. Wystarczy je
umyć, wydrążyć środek, który wypełniamy dżemem, powidłami, konfiturą, miodem …
czym chcemy lub co mamy. Jeżeli mamy więcej czasu możemy zrobić wersję z ryżem,
wanilią i cynamonem, czyli ryż gotujemy, dodajemy cukier, wanilię lub cukier
waniliowy, cynamon i śmietankę, taką masą faszerujemy jabłka i zapiekamy do miękkości. Pycha!
piątek, 21 grudnia 2012
15. Zielony tort warzywny
Taki torcik w okresie zimowym, jak najbardziej można przygotować z mrożonek, jednak najlepiej smakuje wiosną, gdy możemy dodać świeże warzywa.
marchew - 2 sztuki
marchew - 2 sztuki
szpinak świeży lub mrożony - 0.2 kg
kalarepa 1 sztuka
brokuły mały 1 sztuka
kukurydza konserwowa 1/2 puszki
groszek zielony - 1 szklanka
fasolka szparagowa 0.2 kg.
por 1/2 sztuki
kalafior ½ sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
żelatyna 70 g.
kostka rosołowa 2 sztuki
Wszystkie warzywa ugotować, ale nie rozgotować. Gdy wystygną pokroić w kostkę lub w przypadku brokułu i kalafioru podzielić na większe różyczki. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i zmielić. 2 szklanki wody zagotować razem z kostkami rosołowymi. Do wrzątku dodać żelatynę (nie gotować) i dokładnie wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Do wywaru dodać wszystkie warzywne składniki wraz z kukurydzą i natką pietruszki, ewentualnie posolić i popieprzyć, wlać do formy. Przechowywać w lodówce.
Pieczony puchacz
14. Wątróbka na talarkach z jabłek
To nie nowość, że wątróbka doskonale koresponduje z jabłkiem. Jeżeli danie to ma być podane w bardziej wykwintny sposób, to myślę, że doskonałym rozwiązaniem jest podanie jej na talarkach z jabłek. Wątróbkę przyrządzamy w tradycyjny sposób , jednak podsmażamy ją tylko trochę, tzn. ok. 3-5 minut. Jabłka kroimy w talarki i układamy na nich wątróbkę, całość zapiekamy w piekarniku, tak aby jabłka zrobiły się miękkie, a wątróbka oczywiście była dopieczona.
13. Kotlety mielone z serkiem feta
1 kostka serka feta
natka pietruszki
200 dag mięsa mielonego (dowolne)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz,
olej,
tarta bułka
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa razem z przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i jajkiem, wyrobić jednolita masę. Jeżeli masa będzie za luźna to dodać bułki tartej.
Natkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić z serkiem feta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z masy mięsnej uformować płaskie placki, na każdy włożyć serową kulkę, formować klopsiki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
niedziela, 16 grudnia 2012
12. Mufinki kurczakowe z chipsową posypką
2 piersi z kurczaka
Farsz: cebula, papryka, pieczarki, kukurydza konserwowa
Ketchup ½ szklanki
Chipsy drobno pokruszone - ½ szklanka
Żółty ser w plastrach
Piersi rozciąć i bardzo cienko rozbić, przyprawić. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażyć, dodać kukurydzę i ketchup. Blaszaną formę do pieczenia mufinek wysmarować tłuszczem i wyłożyć plastrami mięsa. Do środka włożyć farsz, oczywiści można go bardziej urozmaicić, można dodać fasolkę konserwową, groszek itd. Mięsem, które będzie wystawać poza foremkę, należy zamknąć mufinkę. Całość pieczemy ok. 25 minut w 140 stopniach. Po tym czasie na każda mufinkę nakładamy ser i posypujemy chipsami. Zapiekamy jeszcze 5 minut.
wtorek, 11 grudnia 2012
11. Cebulowe muszelki
Cebulowe muszelki to trochę mniej tradycyjny sposób na faszerowaną cebulę.
4 duże cebule,
Sos boloński (gęsty)
bakłażan -1 szt.
Cebule obrać i przekroić na pół. Wyjąć 2-3 środkowe warstwy cebuli, zostawiając te największe. Duże połówki gotować w osolonej wodzie ok 10 minut, aż warstwy zaczną się oddzielać. Ugotowaną i schłodzoną cebulę rozdzielić na warstwy. Na każdy płatek - muszelkę cebuli wyłożyć gęsty sos boloński i uformować muszelkę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć w niej muszelki cebulowe. Posypać bułką tartą. Na koniec dodać kilka płatków masła. Zapiekać ok. 20 min w 170 stopniach. Podawać ciepłe jako przekąskę z grillowanym bakłażanem.
poniedziałek, 10 grudnia 2012
W gazdowskiej chacie
Wnętrze gazdowskiego domu miewało swoje zapachy. Zmysł węchu nie był narażony na przykre doznania. W zapachowych feromonach wyczuwało się pewną leniwość. Znać było, że w spokoju, od lat w niezmiennej kolejności, unosiły się w powietrzu. Często zapowiadały one potrawy o różnych smakach. Każdy zapach przypisany był do innej części izby. Królował jednak mleczno owczy aromat. To po tysiącach świeżych udojów, od krowiego po kozie, roztaczało swój aromat mleko. Jego zapach dawno przeniknął między słoje drewnianych bali. Z nich to złożone były ściany każdej z izb. Mleko zamieniało się w zsiadłe, w tej postaci dalej zasilając dom swoimi aromatami, jeszcze intensywniejszymi. (Więcej w Czytadle)
niedziela, 9 grudnia 2012
10. Czekoladowe papiloty
Czekoladowe papiloty można zrobić samodzielnie. Wystarczą
silikonowe foremki i czekolada dobrego gatunku, którą należy rozpuścić w
kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki. Na jedną tabliczkę ok. 2 łyżek, chodzi o
to, aby czekolada po zastygnięciu nie była za miękka. Tak więc po roztopieniu
czekolady z kremówką, każdą foremkę układamy dnem do góry, na tacy i smarujemy
pędzelkiem czekoladą. Czekolada musi być odpowiedniej konsystencji, aby łatwo
się rozprowadzała. Gotowe papiloty schładzamy w lodówce. Po ok. 3 godzinach delikatnie
zdejmujemy silikonowe papilotki. Gotowe foremki można nadziewać kremówką, różnymi
kremami, owocami, bakaliami … cokolwiek przyjdzie Wam do głowy.
9. Bananowe pychotki w krówkowym sosie
5 bananów
Kremówka 30% ½ litra
Fix do kremówki – 2 sztuki
2 łyżki cukru pudru
Krówki ok. 15 cukierków
2 łyżki kremówki
Do przygotowania tego deseru potrzebujemy specjalnych
foremek. Nie wiem czy takie można kupić w sklepie, ja zrobiłam je z płaskich
plastikowych butelek, które pocięłam na wysokość ok. 8 cm . Przy pomocy każdej
foremki wycięłam podstawę z biszkoptu, który wcześniej zwilżyłam. Do foremki z
biszkoptem na dnie, wyłożyłam kremówkę ubitą z fixem. Na każde ciastko
nałożyłam kawałek banana. Krówki roztopiłam z kremówką i polałam banany. Po ok.
3 godzinach w lodówce, można je wyjąć z foremek. Ciastka wyglądają bardzo
efektownie, no i są pyszne.
8. Malinowe bezy
Nie wiem dlaczego bezy uchodzą za trudne do przygotowania. Wystarczy zachować kilka
zasad, a uwierzcie mi że się udadzą.
1 szklanka bardzo miałkiego cukru
Szczypta soli
Krem
Śmietana 30% 200 ml
1 łyżka cukru pudru
Śmietan fix 1 szt
Maliny lub truskawki, winogrono,
Białka ubić na sztywno, następnie małymi porcjami dodawać
cukier ciągle ubijając.
7. Chałwa z kaszy manny
Oto przepis na „polską” chałwę.
1 szklanka kaszy manny
1 kostka masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 kostka masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka wodyorzechy, sezam, skórka pomarańczowa
Masło rozgrzać na
patelni, wsypać kaszę i smażyć powoli ok. 30 minut, aż zbrązowieje. Dolać
szklankę wody, mleka i cukru,. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać bakalie
drobno posiekane. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie odchodzić od
patelni.
Foremki najlepiej
silikonowe napełnić gorącą masą, zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Przed
podaniem wyjąć z foremek, dodatkowo można udekorować bakaliami.
6. Zupa dyniowa
1 cebula
1 mały seler
1 pietruszka
5-6 ząbków czosnku
1 marchew
2 ziemniaki
Ok. 0,5 kg
dynii
1 łyżka masła
Kolendra, 2 liście laurowe, pieprz indyjski, papryka mielona
słodka, ziele angielskie, pieprz sól, imbir świeży lub mielony.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy
rozgnieciony czosnek i cebulę na złoty kolor, następnie wrzucamy wszystkie warzywa
i przyprawy, podlewamy 2-3 szklankami wody i dusimy do miękkości. Następnie
wyjmujemy liść laurowy oraz ziele angielskie uzupełniamy wodę w razie potrzeby
lub upodobań i miksujemy na krem. Podawać z zieloną pietruszką.
sobota, 8 grudnia 2012
5. Czekolada! Nie tylko ze sklepowej półki
Mleko w proszku 300 g .
Cukier ½ szklanki
Masło 1 kostka
Woda ½ szklanki
Orzechy włoskie 100 g .
Rodzynki 100
g .
Suszone owoce (morele, brzoskwinie, gruszki)100 g
Masło rozpuścić razem z cukrem i wodą, dodać mleko i
dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać bakalie i przełożyć, najlepiej do
silikonowej prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Po 10 godzinach czekoladę
można kroić i podawać. Oczywiście można zrobić wersję z kakao.
piątek, 7 grudnia 2012
4. Bananowe zawijańce
Ciasto biszkoptowe
2 jajka
½ szklanki miałkiego cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka dobrego kakao
1 łyżka oleju
4 banany
1 opakowanie serka Danio waniliowego
½ opakowanie budyniu waniliowego
Cukier puder do posypania
Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier a na
samym końcu żółtka. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać
do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, na samym końcu dodać olej.
czwartek, 6 grudnia 2012
3. Zupa chrzanowo - jabłkowa
Ta delikatna zupa jest dla tych, którzy nie przepadają za ostrym
żurkiem.
cebula 2 sztuki
jabłko kwaśne 2 sztuki
chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu 100 g.
masło 2 łyżki
rosół drobiowy 1 litr
śmietana 18% 0.5
szklanki
boczek wędzony 150 g.
mąka 2 łyżki
Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na
tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć do miękkości, w połowie smażenia dodać
jabłka i dusić na małym ogniu. Do gorącego rosołu dodać podsmażoną cebulę i jabłka.Doprowadzić do wrzenia następnie dodać chrzan, przyprawy,
śmietanę. Całość zaciągnąć mąką rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Podawać z
białą kiełbasą i jajkiem.
Po gzik na Kasprowy
Będąc w jednym z górskich schronisk w Tatrach, moja
siostra poprosiła o gzik. „Nie ma”, usłyszała od stojącej za barem Pani. „Jak
to nie ma, skoro widzę, że jest”, odparła. Pani zza baru ze zdziwieniem
dowiedziała się, że to co dla niej było zwykłym twarożkiem ze śmietaną i
szczypiorkiem, dla nas, Szamotulan, bywa gzikiem. Podawany z pyrkami, najlepiej
w mundurkach, i świeżą redyską, stanowi
o naszej kulturowej tożsamości i odrębności na równi z postacią gwiazdora,
wielkanocnym zającem i gwarowymi wyrażeniami. (więcej w Czytadle)
2. Pasztet gryczany z sosem
Pasztet ten jest moją autorską modyfikacją wielu przepisów. Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem.
płatki owsiane 1/2 szklanki
fasola biała 1 szklanka
jajka 4 sztuki
seler 1/2 sztuki
marchew 2 małe lub 1 duża
cebula 2 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 4 ząbki
majeranek, sól, pieprz
oliwa 3 łyżki
sos
jogurt grecki lub bałkański 400 gramów, 1 pęczek rzodkiewki, 1 mały ogórek zielony, szczypiorek
W delcie Dunaju
W delcie Dunaju, podobnie jak na samej rzece, najbardziej doskwiera brak… wody. Nikomu nie uda się wybudować tam studni, a o sieci wodociągowej należy zapomnieć. Oczywiście mam na myśli wodę do picia, bo brunatnych wód Dunărea, jak zwą Dunaj Rumuni, jest tam pod dostatkiem. W górę rzeki, wprost z Morza Czarnego, płyną pełnomorskie statki, docierając do portów w Tulczy i Galati. Wyrzucają po drodze wodny balast, wynurzając swe pordzewiałe kadłuby. Wraz ze zbędnym balastem trafiają do wód delty, będącej rezerwatem biosfery, bakterie z całego świata; od Panamy do Tajwanu. To dzięki tym praktykom w dolnym Dunaju rozwinęły się niezwykłe formy życia. (wiecej w Czytadle)
środa, 5 grudnia 2012
1. Ofenschlupfer - deser z bułki z bakaliami
Szybki i prosty deser, który przybył do nas prosto z Niemiec, trochę go zmodyfikowałam i spolszczyłam.
2 czerstwe bułki mleczne
2 słodkie jabłka
2 słodkie jabłka
śmietana 12% 1 szklanka
4 jajka
rodzynki 0.5 szklanki
orzechy (dowolne – najlepiej włoskie) 0.5 szklanki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
migdały w płatkach 2 łyżki
Bułkę oraz jabłka należy pokroić w kostkę. Śmietanę zagotować z cukrem. Jajka zmiksować i dodać do ostudzonej śmietany. Do masy jajeczno - śmietanowej dodać bułkę, jabłka oraz bakalie. Masę przełożyć do żaroodpornych foremek i piec w 170 C przez 30 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek można dodać gęsty sos waniliowy lub lody waniliowe.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)