Makowiec japoński czyli z jabłkiem. Od bardzo dawna do makowca dodawałam starte lub pokrojone w kostkę jabłka nie wiedząc, że ta wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie".
piątek, 28 lutego 2014
czwartek, 27 lutego 2014
środa, 26 lutego 2014
Zupa krem ziemniaczany z imbirem
Zupę tę po raz pierwszy miałam okazję spróbować w poznańskiej restauracji "Monidło". Tak bardzo mi zasmakowała, że nie mogłam sobie odmówić, aby zrobić ją w domu. Nie oczekiwałam, że uda mi się uzyskać dokładnie ten sam smak, a jednak prawie się udało. Zupa smakowała niemalże identycznie, a więc wyśmienicie. W restauracji podana była z gruszkami pokrojonymi w kostkę (chyba troszkę podgotowane), ja w domowej wersji podałam bez tego owocu, wkroiłam boczek, ale następnym razem z pewnością wkroję gruszkę lub może nawet avocado.
wtorek, 25 lutego 2014
Chipsy pietruszkowe
Chipsy pietruszkowe pierwszy raz zrobiłam z ciekawości, raczej bez większego entuzjazmu i nadziei na coś dobrego. No i się zdziwiłam. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Usmażona pietruszka nabrała słodkiego aromatu, zrobiła się chrupiąca i wcale nie opiła się tłuszczem w którym się smażyła. Do przygotowania takich chipsów potrzebna jest tylko pietruszka pokrojona w cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Plasterki smażymy na oleju lub smalcu przez dosłownie 1-2 minuty. Proces smażenia należy cały czas kontrolować, gdyż szybko się przypala. Należy ją wyjąć gdy zrobi się lekko złota i wyłożyć na papierowy ręcznik. Na samym końcu lekko posolić i pysznie zajadać.
czwartek, 20 lutego 2014
Ciasto dyniowe z mleczkiem kokosowym
Oto mój kolejny eksperyment ze słodką dynią piżmową, tym razem z dodatkiem mleczka kokosowego. Co ciekawe mleczko to doskonale utrzymuje konsystencję masy, tak więc nie potrzebujemy żelatyny, ani innego zagęstnika.
niedziela, 16 lutego 2014
Salceson z dynią piżmową
Odkąd odkryłam zalety i słodki smak dyni piżmowej (masłowej) staram się eksperymentować i dodawać ją zamiennie np. zamiast jabłek. Ciasto salceson jest kolejną udaną próbą, gdyż dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadała smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać jabłka.
poniedziałek, 10 lutego 2014
Cebularz
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że jest doskonałym i zdrowym zamiennikiem dla tradycyjnego kalorycznego smalcu.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Avocado zapiekane
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że może być łączona nawet z owocami, takimi jak avocado, które nie ma charakterystycznego smaku, dlatego smalczyk doskonale go uzupełnia.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Kiszona kapusta zasmażana
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że jest doskonałym i zdrowym zamiennikiem dla tradycyjnego kalorycznego smalcu.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
sobota, 8 lutego 2014
Smakowita Pajda
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że będąc wyłącznie tłuszczem roślinnym tak doskonale potrafi "udawać" smalec - będący smakiem dzieciństwa i wakacji u babci. Do tego jeszcze kawa zbożowa, ogórek kiszony i smakowity zestaw gotowy.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Domowe tortille ze smalczykiem
Do niedawna nie sądziłam, że tortille można zrobić w domu ze składników ogólnie dostępnych. Ze względu na dość wysoką cenne sklepowych tortill, jest to dobra informacja. Moje spolszczone tortille są z chrupiące i pyszne, ponieważ są z dodatkiem smalczyku roślinnego.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoja smaczną wszechstronnością zastosowania - może zastępować tłuszcz w wielu potrawach, gdzie do tej pory używana była oliwa, margaryna lub tradycyjny smalec.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Kapusta z piekarnika
Zapewne przyznacie, że znana jest Wam kapusta kiszona, surowa, gotowana i zasmażana, ale pieczona...? Ja jadłam ją po raz pierwszy i wiem już, że będę do niej wracała. Ważną zaletą jest to, że przygotowuję się ją szybo i łatwo. Kapusta pieczona jest razem ze smalczykiem roślinnym i to on nadaje jej odpowiedni smak oraz sprawia, ze kapusta staję się "tłustawa".
Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale przyprawia potrawy.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Pasta Jaśkowa
Pasta Jaśkowa w połączeniu ze Smakowitą Pajdą nabiera aksamitnej konsystencji i ziołowego smaku. Do tej pory zawsze robiłam ją z oliwą z oliwek, od dziś zmieniam recepturę na tę smaczniejszą.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że potrafi nadać potrawie ciekawy smak i aksamitną konsystencje.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
piątek, 7 lutego 2014
Ciasteczka musztardowo miodowe
Tak się już utarło, że jak ciastka, to na słodko. Jako że bardzo lubię sos musztardowo - miodowo postanowiła dokonać kulinarnego eksperymentu i połączyć zmodyfikowany przepis na ciasteczka marokańskie z tymże sosem. Efektem są oryginalne ciasteczka, w sam raz jako przekąska do piwa i nie tylko Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że nadaje ciastu kruchości i delikatnego ziołowego smaku.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)