Dziś leśne jagody wylądowały na moim budyniowym placuszku. To ciasto zawszę się udaje, receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.
niedziela, 29 czerwca 2014
sobota, 28 czerwca 2014
Sałatka z małych ziemniaczków w mundurkach
Gdy późną wiosną w sprzedaży pojawiają się nasze polskie, młode ziemniaczki to znak, że sałatkowy sezon ziemniaczany czas zacząć. Ja dziś proponuję sałatkę z bardzo małych ziemniaczków, których skórka jest bardzo delikatna i zjadliwa. Z młodych ziemniaczków w mundurkach z odpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie.
piątek, 27 czerwca 2014
Jogurtowo - lodowy deser babuni
Deser zachacza o wspomnienia babcinego ogrodu kipiącego od owocowych, soczystych i słodkich dobrodziejst, które smakowicie zaczarowane stawały się pysznym i orzeźwiającym deserem podczas upalnych dni wakacji. Zmiksowane owoce sezonowe wraz z jogurtem i lodami były nagrodą za dobre sprawowanie ;-) Ja mój deser przygotowałam troszkę inaczej, otóż nie mieszałam różnych owoców razem, tylko podzieliłam je na warstwy smakowe.
czwartek, 26 czerwca 2014
Sałatka ze strączków goroszku cukrowego i kalarepy
Tej wiosny odkryłam jak pyszne są młode strączki groszku cukrowego, takie których groszki są jeszcze bardzo malutkie. Strączki są słodkie, chrupiące i jędrne a sałatka z nich z odpowiednim dresingiem to czysta wiosenna poezja.
serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.
wtorek, 24 czerwca 2014
Ciasto babkowe z budyniem i owocami
Bardzo lubię to ciasto, gdyż jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Lubię je również dlatego, że można do woli zmieniać smaki budyniu oraz owoce i za każdym razem wyjdzie nam inne ciasto. Zawsze się udaje, jest wilgotne, delikatne, jednym słowem pyszne.
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego
Całkiem niedawno odkryłam jak smaczne są młode strączki groszku cukrowego - słodkie i chrupiące. Do groszku można podać na przykład grillowane pulpeciki z łososia i mamy pyszne, zdrowe i bardzo oryginalne wiosenne danie.
piątek, 20 czerwca 2014
Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba
Muszę przyznać, że połączenie ryby z pomidorowym smakiem to całkiem fajny i zgrany smakowo duet. Długo zastanawiałam się jak połączyć oba te tematy, ostatecznie postanowiłam ugotować roladę z ryby, a pomidorowy mus zrobić na bazie rosołu i żelatyny.
środa, 18 czerwca 2014
Tarta truskawkowa na spodzie z ciastek
Jeżeli nie macie czasu na żmudne i czasochłonne przygotowania ciasta kruchego pod tarte, to proponuję zrobić spód ze zmielonych, kruchych ciastek. Taka tarta ze słodką truskawką to przysłowiowe niebo ...
poniedziałek, 16 czerwca 2014
Sałata z sosem miodowo-musztardowym
Nasze babcie przyzwyczaiły nas do podawania sałaty z kwaśną śmietaną, i nie zaprzeczam, że tak podana sałata smakiem swojej tradycji jest dobra. Jednak odkąd spróbowałam sałaty w sosie miodowo - musztardowym innej jeść już nie chcę.
Gołąbki podwójnie kapuściane - mięso
Gołąbki z kapusty włoskiej charakteryzują się większą delikatnością i taką maślaną konsystencją. Moje gołąbki kapustę włoską mają również w farszu, jest to środkowa część główki, której nie wykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane.
niedziela, 15 czerwca 2014
Mini kopiec kreta z truskawką
Truskawkowy sezon zainspirował mnie do przygotowania tychże truskawkowych słodkości. Jest to moja wariacja na temat kopca kreta w wersji mini.
piątek, 13 czerwca 2014
Skrzydełka na słodkawą nutę - kurczak
Miałam skrzydełka z kurczaka, ale nie miałam pomysłu jak je przygotować. Postawiłam na pełną improwizację i wyszło skrzydlate miód - cud.
Paprykarz domowy - ryba
Historia paprykarza szczecińskiego sięga lat 60 zeszłego wieku, kiedy to ów paprykarz miał być pomysłem na zagospodarowanie rybich odpadów. Pamiętam puszki z czerwoną etykietą i ten wspaniały smak. Dziś paprykarz z puszki już mi tak nie smakuje, to już nie jest ten sam paprykarz, dlatego postanowiłam odtworzyć tamten smak z dzieciństwa. Metodą prób i błędów opracowałam własną recepturę na domowy paprykarz i pysznie go zajadając myślę sobie "wiem co jem".
czwartek, 12 czerwca 2014
FILM - jak zrobić deser z kwiatem z galaretki
czwartek, 5 czerwca 2014
Pasta z tuńczyka
Dobra pasta z tuńczyka nigdy nie jest zła. Pasta tuńczykowa na śniadanie to dobry start i udany dzień.
środa, 4 czerwca 2014
Sałata z rzodkwią i kukurydzą
Dopadła mnie klęska urodzaju pod nazwą rzodkwi typu sopel lodu. Bardzo pięknie obrodziła i to skłoniło mnie do poeksperymentowania z tym warzywem. Dotychczas rzodkiew lądowała w plasterkach na kanapce, ale z sałatą bardzo fajnie się skomponowała i z odpowiednim sosem smakuje bardzo sympatycznie.
1/2 główki sałaty
1/2 rzodkiewki Sopel lodu
1/3 puszki kukurydzy
sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu
Z podanych składników przygotować sos. Sałatkę porwać na strzępy, rzodkiew zetrzeć obierakiem lub na tarce na grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać z kukurydzą.
niedziela, 1 czerwca 2014
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki
Łosoś w pomarańczowej marynacie z dodatkiem miodu zyskał ciekawą nutę smakową. Bardzo krótko grillowany pozostał wilgotny. Kruszonka nadaje chrupkiego i czosnkowego akcentu. Sałatka z liści botwinki i pomarańczy uzupełnia całość o wiosenny i świeży akcent.
Sałatka z makaronem ryżowym
Nie przepadam za sałatkami makaronowymi, jednak makaron ryżowy przekonał mnie swą delikatnością i subtelnością. Makaron ten znajdziecie w sklepie na półce ze zdrową żywnością, nie ma cholesterolu więc tym bardziej warto. Sałatka jest godna polecenia i wypróbowania.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)