"Klęska urodzaju" i "potrzeba matką wynalazku" zaowocowały zimową zaprawą w postaci kabaczków na bardzo ostro i pikantnie. Do tej pory przepisu tego używałam tylko do ogórków, które biły rekordy popularności pod względem spożywalności. Duża ilość kabaczków zmotywowała mnie aby przygotować je w ten sam sposób, no i sukces. Kabaczki są równie pyszne jak ogórki. Oczywiście zamiast kabaczków można użyć cukinii, efekt będzie ten sam.
2,5 kg młodych kabaczków lub cukinii
4 łyżki soli
1 - 2 główki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
zalewa:
8 łyżek oleju
1 i 3/4 szklanki octu 10%
1/2 kg cukru
Kabaczka pokroić w paski, posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok i posypać papryką i zmiażdżonym czosnkiem.
Składniki na zalewę zagotować i gorącą zalewą zalać kabaczki. Wymieszać i pozostawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włożyć do słoików i zalać zalewą. Dokładnie zamknąć i odstawić. Nie trzeba pasteryzować.
Wspaniały przysmak na zimę, szczególnie jako przegryzka do wódeczki ;-)
Dziś wkładałam do słoiczków według tego przepisu pokrojoną w słupki dynię.Dynię po meksykańsku robię już drugi raz ale muszę stwierdzić ze w kuchni towar musi być wysokiej jakości.Pierwszy raz w słoiczku dynia"rozciapała się"była smaczna ale wygląd nie zachęcał do konsumpcji.Teraz jest o wiele lepiej.Już można podać jako przystawkę do wódeczki.
OdpowiedzUsuńa ile wody do zalewy???
OdpowiedzUsuńWitam, w zalewie nie ma wody. pozdrawiam
Usuńco zrobić z sokiem po odcedzeniu?
UsuńSok po odcedzeniu wylewamy, nie jest potrzebny.
Usuńczy zalewa do słoików ma być zimna czy też gorąca ??
OdpowiedzUsuńkabaczki zalewamy goraca zalewą, ale gdy wkładamy do słoików po 12 godzinach to już nie.
Usuńczy się nie popsują bez pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńSpora ilość octu sprawia, że kabaczki bez pasteryzacji nie zepsują się. Do samej wiosny będą dobre. Smacznie pozdrawiam.
UsuńPyszne. W tym roku też zrobię podwójną porcję.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Po jakim czasie od zamarynowania mozna spożywać te pyszności?:)
OdpowiedzUsuńzalewy starczy na 1 słoik,
OdpowiedzUsuńa resztę kabaczków na kompost?
Na ile słoików wystarczy zalewy?
OdpowiedzUsuńNie mogę zalapac. Czyli zalewe robie dwa razy i ja dodaje ?
OdpowiedzUsuńNie,przecież wyjmujesz z uprzednio zrobionej zalewy .Po włożeniu do słoików wykorzystujesz właśnie tą zalewę
OdpowiedzUsuńPyszne wyszło👍
OdpowiedzUsuńPolecam metodę na uzupełnianie dolce gusto
OdpowiedzUsuńhttps://flowersofcleopatra.co.uk, Great recipe!
OdpowiedzUsuń