Jajka lubię pod każdą postacią, smażone, gotowane i faszerowane, gdzie wodzom kulinarnej fantazji możemy maksymalnie popuścić. Zbliża się Wielkanoc, więc warto już teraz wypróbować ten oto przepis.
niedziela, 15 marca 2015
sobota, 14 marca 2015
Ślubne ciasteczka
Przyszła do nas moda z zachodu, aby gości weselnych obdarować jakimś drobnym upominkiem. Można postawić sobie poprzeczkę bardzo nisko, kupić lizaki i przywiązać do nich kokardkę. Można też własnoręcznie przygotować coś słodkiego i autorskiego.
czwartek, 12 marca 2015
Puree z selera i ziemniaków
Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych w Ciechocinku miałam okazję skosztować puree z selera i ziemniaków, a jako że jestem wielką fanką tego warzywa, postanowiłam przygotować go w domu.
wtorek, 10 marca 2015
Zapiekanka z dorsza, bakłażana, cukinii i ziemniaków
Nie jestem zwolenniczką rybnych zapiekanek, powiem więcej - ja ich po prostu nie lubię. Jednak mając do dyspozycji tylko jeden kg dorsza i wizję niespodziewanego najazdu gości, musiałam dokonać cudu niczym w Kanie Galilejskiej. Zapiekanka wydała mi się rozsądną decyzją, aby tak małą ilością ryby nakarmić do syta pięć osób. Ja z zapiekanki wyjadałam tylko warzywa, ale goście byli zachwyceni i wydaję mi się, że grzecznościowo nie udawali swego zachwytu.
niedziela, 8 marca 2015
Wyśmienite ciasto jogurtowe na kaszce z syropem cytrynowym
Przepis na to ciasto znalazłam na jakiejś anglojęzycznej stronie, receptura wydała mi się na tyle ciekawa, że postanowiłam ją wypróbować. Pełne zaskoczenie i sukces. Ciasto w swej konsystencji i smaku jest inne niż pieczone na mące, a syrop cytrynowy i jogurt sprawia, że jest bardzo wilgotne i mimo to pulchne. Gorąco polecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym.
czwartek, 5 marca 2015
Warsztaty kulinarne MPM w Ciechocinku
W dniach 01-02 marca miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Firmę MPM. Warsztaty były nagrodą w konkursie "PRZEPIS NA SUKCES" zorganizowanym w Hotelu Villa Park Med.&SPA w Ciechocinku. Dziękuję Organizatorom za dwa dni pełne wrażeń kulinarnych, w luksusowym hotelu z którego bogatej oferty zabiegów SPA mogliśmy korzystać do woli. Dziękuję za przemiłą atmosferę jaka nam towarzyszyła, za nowe znajomości i nowo poznane przepisy kulinarne od samych szefów kuchni. Wśród licznego sprzętu MPM na jakim było nam dane pracować, szczególnie spodobała mi się Kasia - sposób w jaki radziła sobie z ciastami, robił wrażenie, a efektem były zawsze udane i pulchne wypieki.
Czekając na kolejne konkursy MPM, pozdrawiam Uczestników jak i Organizatorów niezapomnianego weekendu.
Czekając na kolejne konkursy MPM, pozdrawiam Uczestników jak i Organizatorów niezapomnianego weekendu.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)