Zakochałam się w porzeczkowej galaretce firmy Delecta, która w 100 % oddaje prawdziwy smak czarnej porzeczki. To właśnie ta galaretka była dla mnie inspiracją do przygotowania tego ciasta, czyli modyfikacji tradycyjnego ciasta Marysieńka.
piątek, 30 maja 2014
środa, 28 maja 2014
Prosiaczek z galarety z butelki
Dziś proponuję przygotowanie galarety mięsnej w nieco innej formie. Samego przepisu na galaretę nie będę podawała, no bo wiadomo, że albo każdy ma swoją wypróbowaną, albo bez trudu można znaleść w książce kucharskiej lub internecie. Ja osobiście lubię z dodatkiem jajka gotowanego, groszku zielonego i czerwonej papryki.
No ale do rzeczy. Aby przygotować prosiaczka potrzebujemy butelkę po mleku, którą przycinamy nażyczkami (zdjęcie poniżej), tak aby odciąć dno w pozycji leżącej. Lepiej obciąć mniej niż więcej, aby prosiaczek nie był za płaski.
wtorek, 27 maja 2014
Rolada naleśnikowa z masą ryżową
Szukając inspiracji do przygotowania nietuzinkowego deseru z galaretką, pomyślałam sobie, że musze pójść w kształt nietypowy dla deserów, no i do głowy wpadła mi rolada. Jak pomyślałam tak zrobiłam, jak zrobiłam tak szybo zjadłam, a było pyszne.
poniedziałek, 26 maja 2014
Spaghetti deserowe z borówkami
Makaron z galaretki? Czemu nie! Pod postacią pysznego deseru zachwyci kształtem i smakiem. Można go przygotować z wielokolorowych galaretek i uzyskać ferie barw na talerzu.
piątek, 23 maja 2014
czwartek, 22 maja 2014
Lizaki na Dzień Dziecka i nie tylko
środa, 21 maja 2014
Ślimaczki z pianek i galaretki
Zbliżający się Dzień Dziecka może być pretekstem do przygotowania szczególnie pysznych łakoci. Galaretki i pianki typu Marshmallow połączone w kąpieli wodnej, łączą się ze sobą ale nadal tworzą dwie osobne warstwy i kolory. Z tego duetu można wyczarować nie jeden kolorowy deser.
niedziela, 18 maja 2014
Serniczki jagodzianki z kwiatem z galaretki
Jako, że nie mam "ręki" do pieczenia serników, postanowiłam przygotować sernik na zimno, pod postacią mini serniczków. Serniczki są z jagodami, a dodana galaretka o smaku jagodowym znakomicie "podbiła" subtelny i delikatny smak owocu. Nad serniczkami rozkwita kwiat w galaretce - przepiękna ozdoba, którą wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić.
piątek, 16 maja 2014
Ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru
Skoro Karol Okrasa łamie przepisy, postanowiłam i ja złamać tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Moje wersja to ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru. Frużelina (przepis tutaj) jest tak pyszna, że podanie jej z czymkolwiek jest gwarancją sukcesu.
czwartek, 15 maja 2014
Chutney - sos z rabarbaru do mięs i serów na bazie oleju rzepakowego
Zachęcam do przygotowania sosu chutney i do podawania mięs z takim właśnie dodatkiem. Mięso podane z sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku. Sos ten tak bardzo mi smakował, że nawet kanapki nim smarowałam. Jest kwaskowo-słodki a przygotowanie go do zaledwie chwilka.
Użyty olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jego obecność (choćby mała) w codziennych potrawach jest bardzo ważna dla naszego zdrowia.
Użyty olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jego obecność (choćby mała) w codziennych potrawach jest bardzo ważna dla naszego zdrowia.
środa, 14 maja 2014
Dekoracje potraw - kwiatki z rzodkiewki
Do przygotowania takich kwiatków musimy mieć czerwone rzodkiewki z ładnymi ogonkami oraz specjalny wycinak (zdjęcie poniżej). Nacinamy wycinakiem w koło u nasady ogonka rzodkiewki i kwiatek gotowy. Powodzenia ;-)
Inne dekoracje znajdziesz tutaj.
Inne dekoracje znajdziesz tutaj.
wtorek, 13 maja 2014
Szparagowe kotleciki zapiekane w sosie
Sezon szparagowy w pełni. Chyba najbardziej lubimy szparagi prosto z wody z bułką tartą i masełkiem, no ale warto czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z piesi kurczaka, szparag i sosu beszamelowego.
piątek, 9 maja 2014
Frużelina z rabarbaru
Z niecierpliwością czekałam kiedy to na straganie będzie można kupić rabarbar. No i stało się, rabarbar zakupiony. Strasznie byłam ciekawa jak smakuje frużelina z rabarbaru i powiem Wam, że jest obłędna, mogłabym ją jeść łyżkami. Jest idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego a jutro spróbuję zrobić z nią ciasto drożdżowe.
środa, 7 maja 2014
wtorek, 6 maja 2014
Makaron z sosem krewetkowo groszkowym
To miał być sos frutti di mare, ale że miałam tylko krewetki postanowiłam dodać do nich (dla kontrastu) coś zielonego. Tak więc padło na zielony, mrożony groszek i wybór okazał się bardzo pyszny. Słodki groszek doskonale zgrał się z krewetkami a obowiązkowy czosnek do krewetek, postawił kropkę nad i.
niedziela, 4 maja 2014
Surówka marchewkowa z chrzanem
Bardzo lubię surówkę ze słodkiej marchewki i ostrego chrzanu, z dodatkiem śmietany i majonezu smakuję rewelacyjnie.
sobota, 3 maja 2014
Szparagi konserwowe - jędrne i kruche
Szparagi konserwowe zimową porą to wspaniały rarytas. Zaletą tego przepisu jest to, że nawet jeśli będziemy mieli łykowate i nieobrane szparagi, to w zalewie do jesieni zrobią się jędrne i kruche. Są wspaniała przekąską i dodatkiem do kanapek.
czwartek, 1 maja 2014
Sałatka szparagowa
Jestem wielką fanką różnych sałatek, jednak szparagowej nigdy nie miałam okazji skosztować, od czasu aż nie kupiłam gotowej sałatki w pojemniczku ze sklepowej półki. Przeanalizowałam jej skład, dokonałam modernizacji i wyszła rewelacyjna sałatka szparagowa. Wszyscy byli zachwyceni i naprawdę zachwyt był wielce uzasadniony.
Brzoskwinowy tor komunijny - krok po kroku
Wbrew pozorom taki tort jest prosty i w miarę mało czasochłonny w przygotowaniu. Ceny podobnych wypieków w cukierniach powodują zawrót głowy a taki domowy tort jest o niebo lepszy, więc do dzieła.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)