Będąc ostatnio na bazarku udało mi się zakupić temperówkę do warzyw, dzięki której można wyczarować takie oto kwiatki.
wtorek, 29 października 2013
piątek, 25 października 2013
174. Baklawa
Kto by pomyślał, że jeszcze miesiąc temu nie widziałam co to jest i jak smakuje baklawa. Spróbowałam jej w Rumunii i od pierwszego kęsa zakochałam się w tym ciastku. Przewertowałam wiele przepisów ze stron internetowych i dowiedziałam się, że ciasto filo, na bazie którego jest przygotowywane to ciastko można kupić w sklepie (jednak jest trudno dostępne). Można je także przygotować samodzielnie w domu... i tak też zrobiłam. Przygotowanie tego ciasta wymaga sporo czasu, cierpliwości i siły do wałkowania. Także szczerzę przyznam, że przy drugim podejściu do tego ciasta, wybiorę się do Almy lub Piotra i Pawła (ponoć tam jest dostępne) i kupię gotowe ciasto filo a farsz i całą resztę przygotuję sama. Ciasto tradycyjnie powinno być posypane pistacjami, niestety nie udało mi się ich zdobyć.
Ciasto filo:
700 g mąki pszennej
400 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
mączka ziemniaczana do procesu wałkowania
1 kostka masła do smarowania ciasta
farsz:
300 g orzechów włoskich
200 g pistacji
100 g masła
wtorek, 22 października 2013
173. Kabaczki nadziewane
Sezon kabaczkowy powoli się kończy, dlatego warto przygotować poniższe danie.
1 szklanka ryżu
300 g mięsa mielonego
2 czerwone papryki
2 cebule
1 słoik przecieru pomidorowego
sól, pieprz, majeranek
ser do posypania
olej do smażenia
Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy na czas przygotowania farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
sobota, 19 października 2013
172. Paluszki z kurczaka
Gdy się już wam znudzą tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, wypróbujcie paluszki.
2 piesi z kurczaka
1 jajko
ok 1 szklanki mielonych płatków kukurydzianych
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Piersi pokroić w długie słupki - paluszki. Posypać przyprawami i odstawić na ok. pół godziny. Następnie paluszki maczać w roztrzepanym jaju z odrobiną wody i panierować w płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju z obu stron. Podawać z frytkami i surówką.
piątek, 18 października 2013
171. Sałatka ziemniaczana
Prosta, tania, szybka i bardzo smaczna, taka jest właśnie sałatka ziemniaczana. Robię ją zawsze gdy zostaną mi ziemniaki od obiadu - w mojej kuchni nic się nie marnuję. A wiecie, że statystyczny Polak miesięcznie marnuje żywność wartości 50 zł. To straszne dane w obliczu głodujących.
Na dwie porcje
5 ugotowanych ziemniaków
3 ogórki kiszone
1 cebula
koperek
1 kopiasta łyżka majonezu
1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki i ogórki kroimy w większe kawałki. Cebulę w kostkę. Majonez i jogurt mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem.
czwartek, 17 października 2013
170. Banan zapiekany z mleczkiem waniliowym
Banany uwielbiam w każdej postaci, a z waniliową nutą smakują obłędnie.
Na jedną porcję:
1 banan
1/2 tubki zagęszczonego mleczka waniliowego SM Gostyń
kolorowa posypka lub bakalie
Na jedną porcję:
1 banan
1/2 tubki zagęszczonego mleczka waniliowego SM Gostyń
kolorowa posypka lub bakalie
Bana w skórce rozcinamy na pół, wydrążamy miąższ i przekładamy go do miseczki. Skórek nie wyrzucamy. Banana gnieciemy widelcem na papkę i dodajemy mleczko, dokładnie mieszamy. Gotową masą wypełniamy skórki banana i zapiekamy w 160 stopniach przez ok 15 minut. Gotowe banany posypujemy kolorową posypką lub bakaliami lub też polewamy roztopioną czekoladą.
środa, 16 października 2013
169. Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego
Gdy nie mam pomysłu na wypiek, czasu ani wielkiej ochoty na przesiadywanie w kuchni, posiłkuję się ciastem francuskim.
Wycinam z niego kwadraciki i na wierzch nakładam łyżeczkę budyniu i łyżeczkę dżemu lub konfitury, piekę 15 minut a potem cieszę się ich smakiem.
wtorek, 15 października 2013
piątek, 11 października 2013
167. Ananasek pod pepitką
Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa
1 słoik dżemu ananasowego
2 galaretki o smaku ananasowym
350 g kremówki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa
1 słoik dżemu ananasowego
2 galaretki o smaku ananasowym
350 g kremówki
środa, 2 października 2013
166. Wątróbka drobiowa z bakłażanem i nie tylko
Ostatnimi czasu bakłażan coraz częściej pojawia się w mojej kuchni. Tym razem wylądował obok wątróbki i było to lądowanie całkiem udane.
1 średni bakłażan
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 jabłko
kilka suszonych śliwek
wątróbka drobiowa (trudno mi powiedzieć ile wagowo)
sól, pieprz,
olej do smażenia
Bakłażana, jabłko i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
Bakłażana lekko posolić i popieprzyć a następnie na małym ogniu podsmażyć do miękkości. Osobno usmażyć paprykę i cebulę na samym końcu dodać jabłka i śliwki. Wątróbkę pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć, gdy będzie już prawie miękka dodać wszystkie pozostałe składniki.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)