Choć nie jestem fanką pierników, to muszę przyznać, że mufinki piernikowe są wyjątkiem. Wilgotne, korzenne ciasto z porcją kremu serowo - miodowego, smakuje obłędnie.
poniedziałek, 29 września 2014
Serowe kulki deserowe
Serowe kulki można przygotować w dosłownie kilka minut, obtaczać je można w orzechach, kakao, cynamonie, wiórkach kokosowych, kolorowych drażetkach itp. Do środka możecie włożyć orzechy, daktyle, czekoladki. Gotowe kulki można położyć na talerzu lub nadziać na wykałaczki i utykać np. w połówce jabłka.
Dyniowe frytki z sosem serowym z brandy
Z wielką satysfakcją zamieniłam tradycyjne frytki ziemniaczane na frytki z dyni pieczone w piekarniku. Smaczne, zdrowe i oryginalne. Do tego ulubiony sos np. serowy z brandy i mamy przepyszną przekąskę.
sobota, 27 września 2014
Smażone skórki ziemniaczane z nadzieniem
Oto moja wariacja na temat tradycyjnej, wielkopolskiej potrawy tzw. pyry z gzikiem. Są ziemniaki i jest serek, jednak wykonanie i sposób podania absolutnie inny. Chrupkość ziemniaczanej skórki (niczym frytki) fantastycznie współgra ze świeżym farszem z serka, oleju rydzowego, cebulki i ogórka.
czwartek, 25 września 2014
Ofenschlupfer figowo - serowy
Parę lat temu dostałam od mojej koleżanki, mieszkającej w Monachium, przepis na typowo niemiecki deser. Zapewniała mnie, że jest pyszny a zarazem prosty w przygotowaniu. Gdy zrobiłam i spróbowałam mojego pierwszego ofenschlupferka (przepis tutaj) to.... wylądowałam w niebie. Nieziemsko pyszny deser podawany na ciepło, przygotowany z bułki blecznej, jabłek i kilku innych dodatków, które sprawiają, że deser naprawdę jest wart wypróbowania. Dziś postanowiłam złamać tradycyjny przepis i zamiast jabłek dodałam figi, a zamiast śmietanki serek Almette. Deser jest przesmaczny i bardzo syty.
niedziela, 21 września 2014
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów
Czy często zdarza się Wam, że w domu macie tylko chleb, ale brak pomysłu i produktów na przygotowanie kanapki? Moja propozycja przygotowania domowego chleba z farszem z serka śmietankowego i suszonych pomidorów sprawi, że nie będziecie już mieć podobnych dylematów, gdyż chlebek ten smakuje wyśmienicie bez żadnej, zbędnej oprawy. Mówię Wam pycha.
sobota, 20 września 2014
Sałatka z brokułu i zupkek chińskich
Nie znoszę chińskich zupek, jednak muszę przyznać, że są wyjątkowo wygodnym i smacznym składnikiem sałatek. Wygodnym bo nie trzeba ich gotować, wystarczy że "opiją się" majonezem lub sosem sałatkowym i błyskawicznie miękną. Do takiej sałatki można dodać przeróżne składniki. Ja tym razem dodałam brokuł.
piątek, 19 września 2014
Salceson gruszkowy
Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to ten przepis jest tym czego szukacie. Gruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek.
czwartek, 18 września 2014
Roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową
Zapewne znacie roladki z bakłażana z "czymś" w środku, ale czy próbowaliście masy orzechowej z serkiem? Mocno zmielone orzechy z natką pietruszki i dodatkiem sera zaskakują ciekawym i oryginalnym smakiem. Polecam.
środa, 17 września 2014
Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną
Kuleczki to efekt mojej kulinarnej improwizacji, a jak wiemy
z takimi improwizacjami to różnie bywa, jednak ta okazała się moim niemałym
sukcesem. Pietruszkowych kulek nie powstydziłby się nie jeden znakomity
kucharz. Kto jadł pieczoną pietruszę, ten wie, jak fantastycznie zmienia swój
pietruszkowy smak na słodkie klimaty. Tak więc taką upieczoną, słodką
pietruszkę połączyłam z serkiem śmietankowym Almette, w sercu kulki wylądowała
suszona żurawina. Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje
nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową żurawiną,
dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę.
wtorek, 16 września 2014
Koktajl serowy z jagodami goji
Od jakiegoś czasu intrygowały mnie jagody goji, tyle się ostatnio mówi i pisze o ich zdrowotnych właściwościach. Prowadząc blog, a nie laboratorium niestety nie wypowiem się w tym temacie, jednakże postanowiłam zakupić suszone owoce i jakoś je przetworzyć. Jagody swym smakiem nie zachwycają, są raczej nijakie. Jednak po namoczeniu odzyskują swoją świeżość i delikatny słodkawy aromat i to właśnie ta postać zainspirowała mnie do przygotowania serowego koktajlu z jagodami goji - idealne lekkie śniadanie!
poniedziałek, 15 września 2014
Krem z awocado z łososiem
Nie wiem za co tak uwielbiam awokado, przecież jego subtelny smak jest prawie niewyczuwalny i trudno go określić, można nawet rzec, że jest nijaki. Może za masłową i treściwą konsystencje? Tak czy inaczej kocham awokado i od czasu do czasu lubię poeksperymentować z tymże owocem. Tym razem połączyłam go z serkiem śmietankowym Almette z dodatkiem łososia. Wyszła pyszna i całkiem syta przystawka.
sobota, 13 września 2014
Króliczki z pomidorów - dekoracja potraw
Ostatnimi czasy zaniedbała trochę temat dekoracji potraw, dlatego dziś sympatyczne króliczki. Wystarczą nam podłużne pomidorki, którym w pozycji leżącej ścinamy kawałek z którego wycinamy uszy. Na głowie króliczków nacinamy skórkę i wkładamy uszy. Oczy robimy z ziela angielskiego albo z ziarenek pieprzu. Więcej dekoracji znajdziesz tutaj.
piątek, 12 września 2014
Miodowe buraczki przekładane serkiem z dodatkiem świeżego chrzanu
Dziś chciałabym ocalić od zapomnienia buraczki. Często zachwycamy się egzotycznymi warzywami zapominając, że na naszym ogródku lub straganie mamy tak wspaniałe warzywa, a buraczki z długą listą swych dobrodziejstw z pewnością do takich należą. Z dzieciństwa buraczki zapamiętałam jako nieestetyczną, aczkolwiek dobrą papkę, podawaną do kaczki i pyz. Dziś buraczki na moim stole prezentują się nieco lepiej ;-).
czwartek, 11 września 2014
Kotlety z sowy (kanii)
Jeżeli można lubić jesień, to z pewnością za sowy - czyli grzybowe kanie. Opanierowane i usmażone są nie lada rarytasem. Można je znaleźć w lesie lub kupić na pobliskim straganie. Wegetarianom mogą zastąpić kotlet schabowy ;-)
Grzyby należy dokładnie umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Następnie panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na tłuszczu o obu stron.
środa, 10 września 2014
Mix frytek z dyni, buraczków i topinambura z sosem serowo-czosnkowym
Któż z nas nie lubi frytek? A kto ma wyrzuty sumienia po zjedzeniu tradycyjnych ziemniaczanych, często ociekających niezdrowym tłuszczem? Ja mam, dlatego proponuję małą i zdrową zamianę, a co najważniejsze absolutnie przepyszną. Zakochałam się w frytkach z dyni i buraczków, w topionamburze trochę mniej, ale słyszę, że wielu osobom bardzo smakuje. Frytki podaję z sosem czosnkowym na bazie serka śmietankowego i jogurtu. Pycha ;-)
wtorek, 9 września 2014
Banany zapiekane z pijanym serkiem
Oto moja improwizacja na temat bananów, podanych w miodowej glazurze z orzechami laskowymi, serkiem Almette z domieszką rumu i miodu, wszystko razem zapiekane i podane na ciepło. Deser idealny na nadchodzące jesienne chłody.
Ciasto wiśniowo - bydyniowe z kremówką
To ciasto można przygotować o każdej porze roku, wystarczy wyjąć z zamrażalnika mrożone owoce lub je zakupić. Do tego budyń, galaretka, kremówka i wiśniowa pychotka gotowa!
sobota, 6 września 2014
Ciasto gruszkowe w aromatycznym syropie
Kwiat z suszonej skórki pomidora - dekoracja
Jeżeli przed spożyciem pomidora, zalewacie go wrzątkiem aby ściągnąć skórkę, to proponuję aby takiej skórki nie wyrzucać. Wystarczy ją wysuszyć w piekarniku, lub po prostu pozostawić ją na talerzyku przez kilka dni do wyschnięcia. Suszoną skórkę można przechowywać całą zimę, a potem ułożyć z niej kwiatka, będącego dekoracją potraw.
piątek, 5 września 2014
Mini serniczki dyniowe
Choć moje serniczki wyglądają jak plastikowa zabawka, to zapewniam was, że takową nie są. Dobrze, że udało mi się je szybko sfotografować, gdyż po chwili po serniczkach zostało tylko pyszne wspomnienie.
czwartek, 4 września 2014
Bliny żmudzkie
Wakacje jak
zawsze oprócz wskazanego wypoczynku i relaksu, pozwoliły mi poznać nowe
regionalne smaki. Tym razem była to regionalna kuchnia Suwalszczyzny -
tłusta, syta i dobra, bardzo dobra. Szczególnie polubiłam kartacze, kiszki ziemniaczane i
bliny żmudzkie. Te ostatnie smakowały mi najbardziej, dlatego długo nie
zwlekałam z ich przygotowaniem. Nie miałam problemu aby poszukać przepisu w
Internecie. Zdziwiły mnie jednak proporcje, gdyż wszystkie przepisy podawały 400 g mięsa i 1 kg ziemniaków. Na taką ilość
mięsa, ziemniaków było stanowczo za mało i musiałam ich dogotować. Z podanych
poniżej przeze mnie proporcji usmażyłam 18 blinów.
wtorek, 2 września 2014
Pieczona dynia Hokkaido w ziołach
Gdy wyruszyłam do Tesco po moja ulubioną dynię piżmową trochę byłam zawiedziona, że takowej nie znalazłam. Pocieszeniem miała być drewniana skrzynia wypełniona po brzegi innymi odmianami dyni. Od kolorów i kształtów aż kręciło się w głowie. Mój wybór padł na małą, okrągłą czerwoną dynię Hokkaido. No i chyba lepiej wybrać nie mogłam. Takiej dyni to ja jeszcze nie znałam i nie jadłam! Słodka, delikatna, masłowa, po upieczeniu zachowuje zwartą konsystencje. Rewelacja!!!
Dynie pokroić w cząstki bez obierania ze skórki, polać oliwą, posolić i posypać ziołami prowansalskimi, piec w temperaturze 170 stopni do miękkości, czyli około 20-25 minut.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)