Smacznie nie zawsze musi znaczyć drogo. Wystarczy odrobina finezji, pomysłowości i zwykłą wątróbkę można podać w towarzystwie kilku dodatków, które sprawią, że stanie się ona wyrafinowanym daniem za jedyne 5 zł, gdyż wątróbka to koszt ok. 3 zł, a suma pozostałych składników nie powinna przekroczyć 2 zł.
czwartek, 28 maja 2015
niedziela, 24 maja 2015
środa, 20 maja 2015
Grzanki z pomidorową oliwą
Co robicie z oliwą, która Wam pozostaje po suszonych pomidorach w zalewie? Mam nadzieje, że jej nie wyrzucacie, gdyż świetnie się nadaje np. do grzanek. Do oliwy z zalewy wystarczy dodać takie zioła jak bazylia, oregano, tymianek, pieprz, można też oczywiście dodać suszone pomidory z ów zalewy i zmiksować blenderem. Gotową masą obficie polewamy grzanki i zapiekamy w piekarniku.
wtorek, 19 maja 2015
Chińska surówka z białej kapusty
To cud, że udało mi się sfotografować tą surówkę. Jest tak pyszna, że z trudem powstrzymywałam się przed jej zjedzeniem. Gdy tylko odłożyłam aparat, powstrzymywać się już nie musiałam. Lepszej surówki nie jadłam nigdy, a że nie jestem stałą bywalczynią chińskich restauracji, nie znałam tego smaku - jest obłędnie pyszna.
czwartek, 14 maja 2015
Ciasto serowo - brzoskwiniowe
Ciasto z masą serową na zimno oraz galaretką z brzoskwiniami, wszystko to przekładane kakaowym biszkoptem.
środa, 13 maja 2015
Czernina
Czernina to moja zupa z dzieciństwa - ulubiona zupa, do czasu, dopóki nie zorientowałam się z czego tak naprawdę się ją robi. Oszczędzę Wam szczegółowego opisu pozyskiwania głównego składnika owej charakterystycznej zupy, którym jest kacza krew. Pamiętam, że ja dodatkowo, za przykładem mego dziadka słodziłam ją sobie obficie cukrem i zjadałam, aż mi się uszy trzęsły. Dziś jestem wstanie przygotować ją tylko pod zamówienie bliskich, którzy ją uwielbiają, minie nikt nie przekona do jej zjedzenia, ale może Wy się skusicie ;-)
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)