Na zupę bigos natknęłam się w internecie. Bardzo mnie zaciekawiła, przeczytałam przepis i trochę się nim rozczarowałam, postanowiłam zatem przygotować własną recepturę. Ktoś powie, że to kapuśniak i w pewnym sensie będzie miał racje, tylko, że ja kapuśniaka nie lubię, a ta zupa bardzo mi smakowała. Będę do niej często wracała. Niestety wolnymi krokami nadchodzi już jesień więc warto wypróbować rozgrzewające przepisy.
czwartek, 31 sierpnia 2017
wtorek, 29 sierpnia 2017
Magiczne ciasto budyniowe
Niesamowite ciasto, gdyż z jednej masy podczas pieczenia powstają aż trzy warstwy pysznego ciasta. Dwie warstwy budyniowe, pierwsza, ta na samym dnie bardziej zbita, środkowa lekko piankowa i na samym wierzchu warstwa biszkoptowa. Ciasto jest proste w wykonaniu, aczkolwiek należy ściśle trzymać się receptury, w tym przepisie samowolka może zakończyć się zakalcem.
poniedziałek, 7 sierpnia 2017
Sałatka z bobu, fety i jajka
Bób to moje ulubione warzywo, jakkolwiek przygotowane zawsze wspaniale smakuje, jest syte i zdrowe. Dziś przygotowałam sałatkę z tegoż warzywa. Najważniejsze jest to, abyśmy nie rozgotowali bobu, gdyż trudno będzie go potem obrać z łupin. Bób musi być al dente, wtedy zdejmowanie łupinek nie powinno przysporzyć wam większego problemu. Sałatka jest przepyszna!
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)