sobota, 24 marca 2018

Tradycyjna pascha wielkanocna


Dla niektórych nie ma świąt bez jajka, dla innych bez szynki czy żurku, a ja odkąd spróbowałam to cudo twierdzę, że nie ma świąt bez paschy. Zawsze sobie wyobrażałam, że pascha to taki sernik na zimno, nic bardziej mylnego. Prawdziwy ser, żółtka, masło i mnóstwo bakalii ...  czy już potraficie wyobrazić sobie ten smak?
 
 

1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
5 żółtek
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g orzechów włoskich lub obranych migdałów
50 g suszonych fig lub moreli
100 g rodzynek

Miękkie masło ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na krem. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
Dodać zmielony twaróg i zmiksować na jednolitą masę. Dodać skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały i posiekane figi lub morele oraz rodzynki.
Delikatnie wymieszać.
Sito lub durszlak  wyścielić  gazą. Wyłożyć do niego masę serową, delikatnie docisnąć masę, zawinąć brzegi gazy, przykryć talerzykiem.
Wstawić do lodówki na całą noc. Wyłożyć paschę na płaski talerz, zdjać gazę i udekorować.

2 komentarze :