czwartek, 9 listopada 2017

Ciasto z musem jabłkowym i kremem śmietanowo-budyniowym

Moja ulubiona wersja jabłecznika. Delikatny biszkopt, na nim aromatyczny mus jabłkowy i przepyszna masa budyniowo - śmietanowa. Pycha!




Biszkopt
4 jajka
1 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
 
Mus jabłkowy
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 łyżeczki żelatyny
 
 
Masa budyniowo śmietanowa
400 ml śmietany 30%
1 budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru pudru
 
Do przybrania:czekolada
 
Przygotowujemy biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy powoli cukier ciągle ubijając, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, chwile ubijamy i odkładamy mikser. Małymi porcjami dodajemy przesianą mąkę i proszek, delikatnie mieszając, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Wystudzony biszkopt lekko zwilżamy wodą.
 
Jabłka ubieramy, kroimy na ćwiartki i rozgotowujemy, następnie blendujemy na mus. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzącej wody, gdy będzie już wystudzona dodajemy do musu jabłkowego mieszamy, ewentualnie dosładzamy cukrem (to zależy jak słodkie były jabłka). Mus wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
 
Ugotowany budyń ubijamy mikserem, aby się "rozbił".
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
Do budyniu dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę i ubijamy, następnie budyń dodajemy porcjami do kremówki i też ubijamy. Czynność tą musimy przeprowadzić dosyć sprawnie, tak aby masa nam nie zaczęła tężeć a śmietana nie upadła. Tak więc masę tą wylewamy na masę jabłkową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Ciasto posypujemy startą czekoladą.

8 komentarzy :