niedziela, 30 października 2016

Fenkuł duszony z serkiem topionym

Proste, szybkie i smaczne, doskonałe zarówno jako dodatek do innej potrawy, jak i samodzielne danie. Fenkuł czyli inaczej koper włoski jest u nas mało popularny, a szkoda bo to całkiem smaczne warzywo, warte odkrycia.



2 szt. fenkułu
1 serek topiony śmietankowy
1 średnia cebula
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
sól, pieprz

Cebule pokroić w kostkę i lekko zeszklić na maśle, dodać fenkuł pokrojony w cienkie plasterki, posolić i popieprzyć, dusić przez około 5 minut.
W tym czasie serek pokroić w kostkę i wraz z mlekiem podgrzewać do rozpuszczenia, następnie wlać do podsmażonego fenukułu, wymieszać i dusić kolejne 5 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz