środa, 27 kwietnia 2016

Rolada z ciasta serowego z kurczakiem i pieczarkami

Rewelacyjna rolada. Po upieczeniu ciasto serowe, czyli wierzch rolady jest niezwykle chrupiący i nawet gdy jest jeszcze ciepła to kroi się bez problemu - nic się nie rozpada. Na zimno również jest wspaniała, jako przekąska lub obkład na pieczywo. Polecam.




35 dkg żółtego sera
30 dkg pieczarek
35 dkg piersi z kurczaka
1 cebula
3 jajka
1/2 szklanki majonezu
sól, pieprz
olej

Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z rozbełtanymi jajkami i majonezem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną foremką o wymiarach ok. 25x40 cm. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
 
Mięso kroimy na plasterki około 1 cm plasterki, dodatkowo lekko rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
 
Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy wraz z poszatkowaną cebulą na oleju, oczywiście doprawiamy solą i pieprzem.
 
Na ciepłe ciasto serowe układamy plastry mięsa, na to pieczarki i zawijamy w roladę, zapiekamy jeszcze przez 25 minut w 180 stopniach.

8 komentarzy :

  1. świetny pomysł. Zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam niedawno roladę z serowego ciasta ale zupełnie innego, była bardzo smaczna, może i Twój przepis kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe jaki to przepis, pewnie równie pyszny

      Usuń
  3. Bardzo smaczna jest ta rolada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam i polecam bardzo pyszna. Podawałam z sosem pieczarkowym i sałatką z młodej kapusty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej lubię komentarze, gdy ktoś pisze, że robił i było pyszne. Dziękuję i smacznie pozdrawiam.

      Usuń