wtorek, 12 kwietnia 2016

Ciasto cytrynek

Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje pasje, jednak ciasto było, jak dla mnie ,zbyt mało cytrynowe, dlatego po pewnej modyfikacji przedstawiam moją udoskonaloną, cytrynowo wersje.
 


Biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 2 cytryn (tylko żółta część)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i nadal ubijać. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać skórkę cytrynową oraz mąkę pszenną. Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 20 minut.

 

Składniki na piankę cytrynową:

2 opakowania "Śnieżki"
2 szklanki mleka 3,2%
2 galaretki cytrynowe
350 ml wrzątku
sok z 1 cytryny


 
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać. Przestudzić do momentu aż zacznie tężeć ale będzie jeszcze płynna. Śnieżki ubić z mlekiem i sokiem z cytryny. Wmieszać do nich galaretkę. Zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki.

 

Składniki na warstwę galaretkową:

2 galaretki cytrynowe
700ml wrzątku

 

Galaretki rozpuścić dokładnie we wrzątku. Tężejące przelać na piankę. Znów wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

Składniki na warstwę śmietanową:

500 ml śmietany kremówki 36%
6 łyżeczek cukru pudru
1 kopiata łyżka żelatyny
Sok z 1 cytryny
70 ml wody

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub wstawić na kilka sekund do mikrofalówki. Jeszcze lekko ciepłą żelatynę dodać do ubitej kremówki i szybo ubić oraz wylać na wierzch ciasta, szybko i sprawnie rozprowadzić równomiernie. Na wierzchu ciasto posypać wiórkami białej czekolady lub wiórkami kokosowymi.

2 komentarze :

  1. Wygląda tak leciutko jak chmurka ! :) Niczym z prawdziwej dobrej cukierni :)
    POZDRAWIAM KUCHNIA PAULETTES :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego ciacha jeszcze nie jadłam, chętnie bym się poczęstowała :) pięknie wygląda i w smaku zapewne też rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń